Venitul minim de incluziune (VMI) este definit ca o formă de ajutor pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar. De la 1 ianuarie 2024, VMI ar urma să înlocuiască venitul minim garantat.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a transmis că de la 1 ianuarie 2024 venitul minim garantat și alocația pentru susținerea Familiei ar urma să fie înlocuit cu venitul minim de incluziune (VMI). Această măsură fiscală vine la pachet cu beneficii suplimentare pentru persoanele vulnerabile dar și cu ceva mai multe responsabilități.
Venitul minim de incluziune va fi acordat de la 1 ianurie
Concret, venitul minim de incluziune (VMI) este definit ca o formă de ajutor pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar. De la 1 ianuarie 2024, VMI ar urma să înlocuiască venitul minim garantat și totodată să reducă birocrația inutilă. Copii din familiile beneficiare vor primi automat burse sociale în momentul în care sunt înscriși la școală.
„Copiii din familiile beneficiare de venit minim de incluziune trebuie înscriși la școală. Vor beneficia automat și de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc și responsabilitățile. Cei apți de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt și încurajați să își găsească un serviciu”, a adăugat Ministrul, conform unei postări pe pagina sa de Facebook.
Vârstnicii instituționalizați beneficiază de VMI
Pot beneficia de Venitul Minim de Incluziune vârstnicii instituționalizați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Totodată, seniorii eligibili pentru VMI primesc statutul de asigurat în sistemul public de sănătate. De asemenea, persoanele apte de muncă vor intra automat în evidențele ANOFM pentru integrare pe piața muncii.
România și-a luat angajamentul să introducă salariul minim european până la finalul acestui an. Ministerul Muncii a explicat că valoarea venitului minim de incluziune nu este aceeași cu cea a salariului minim european.
Venitul Minim de Incluziune și salariul minim european
Salariul minim european se calculează în funcție de salariul mediu pe economie din fiecare stat și face parte din Directiva 2041/2022. Pe de altă parte, valoarea venitului minim de incluziune este un salariu fix pentru care România, la fel ca și celelalte țări din UE, are termen limită de implementare tot până în 2024. Directiva europeană ar urma să se aplice pentru toți angajații din UE care au un contract de muncă.