Venezuela respinge „ACTUL DE NEBUNIE”, după ce Donald Trump a amenințat cu acțiuni militare

Venezuela respinge „ACTUL DE NEBUNIE”, după ce Donald Trump a amenințat cu acțiuni militare

Guvernul venezuelean a avertizat că se va apăra împotriva oricărei intervenții a Statelor Unite „extremiste”, după ce președintele Donald Trump a vorbit despre posibilitatea unei „opțiuni militare în haosul care domină statul petrolier din American de Sud.

Trump le-a spus reporterilor, vineri, că folosirea forței „este, cu siguranță o variantă posibilă pentru noi” în Venezuela, pe care a descris-o „o harababură periculoasă”. 

„Oamenii suferă și mor. Avem multe opțiuni pentru Venezuela, inclusiv o opțiune militară dacă este necesară”, a spus Trump. Comentariile a atras un răspuns furios în Venezuela, unde generalul Padrino Lopez, ministrul Apărării, a promis că armata va lupta contra oricărei intervenții străine. 

„Ca soldat, împreună cu forțele armate, suntem în prima linie pentru a apăra interesele și suveranitatea iubitei noastre Venezuela”, a spus el, descriind amenințarea ca pe „un act de nebunie, de extremism suprem”. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Jorge Arreaza, ministrul de Externe, a cerut venezuelenilor să se unească împotriva „agresiunii străine impertinente”.  „Amenințările necugetate ale președintelui Trump vor să atragă America Latină și Caraibele într-un conflict care ar afecta permanent stabilitatea, pacea și securitatea regiunii”, a spus el. 

SUA a impus deja sancțiuni unor persoanje guvernamentale importante, printre care se află însuși președintele Nicolas Maduro, ca reacție la alegerile controversate pentru Adunarea Constituantă, care va rescrie Constituția în favoarea guvernului revoluționar. În ciuda acuzațiilor de fraudă electorală, adunarea a început să dea ordine peste capul Parlamentului controlat de opoziție, ceea ce a adus critici din partea altor puteri din regiune, care spun că Venezuela se îndreaptă spre dictatură. 

În contextul violențelor care au făcut mai mult de 100 de morți și acuzații de abuzuri sistematice ale forțelor de securitate, mulți se tem că țara este pe marginea prăpastiei - un conflict civil.

Amenințarea lui Trump cu acțiune militară, care vine după ce el a refuzat să discute la telefon cu Maduro, ar reprezenta o escaladare serioară a situației, scrie The Telegraph. Declarația va trimite unde de șoc în regiune, agitând spiritele aliaților guvernului chavist și îi va coaliza chiar și pe detractorii săi, în apărarea țării.

„În America Latină, noi nu vrem războiul tău”, a declarat Vicente Fox, fostul președinte mexican care a fost interzis luna trecută în Venezuela, din cauza comentariilor sale, interpretate ca o încurajare a schimbării regimului.  „Doar un imbecil ar declara război unei țări vecine. Violența nu este răspunsul”, i-a scris el pe Twitter președintelui Trump. 

Unii oponenți ai regimului venezuelean, din interior, au salutat declarația. Diego Arria, fost ambasador venezuelean la ONU, un critic proeminent al guvernului, a declarat că „pentru el toate acțiunile care ajută la recuperarea liertății sunt valide și indispensabile”. Dar mulți au avertizat că o astfel de acțiune i-ar face jocul lui Maduro, l-ar ajuta să demonstreze că țara e în pericol, amenințată de o mare „putere imperialistă”. 

Guvernul american pare să încerce să repare pagubele produse, prin purtătorii de cuvânt al Departamentului Apărării, care spun că „orice insinuare a regimului Maduro că ne pregătim pentru o invazie este neîntemeiată”.