Venezuela. Opoziția reușește să înscrie un contracandidat la Maduro

Venezuela. Opoziția reușește să înscrie un contracandidat la Maduro Nicolás Maduro / Sursa foto: EVZ

Coaliția de opoziție din Venezuela a reușit să înregistreze un candidat la alegeri prezidențiale, care îl va înfrunta pe actualul președinte socialist Nicolas Maduro.

Venezuela, pe urmele Rusiei. Maduro își alege contracandidații la fel ca Putin

Principala coaliție de opoziție din Venezuela, Platforma Democratică Unitară (PUD), a reușit să înregistreze o candidatură pentru alegerile prezidențiale din 28 iulie, a anunțat Consiliul Electoral Național (CNE) marți, 26 martie. Însă liderul acesteia, Maria Corina Machado, ea însăși declarată neeligibilă, îl acuză pe președintele Nicolas Maduro, care doreşte un al treilea mandat, că și-a „ales” rivalii.

Candidatul înregistrat este Edmundo Gonzalez Urrutia, fost ambasador și politolog. El o înlocuiește astfel pe Corina Yoris, universitara necunoscută în politică, pe care Maria Corina Machado o alesese mai întâi ca înlocuitoare și care nu a putut fi înregistrată, fără ca CNE să dea explicații.

În timp ce limita de înregistrare a expirat luni la miezul nopții, CNE a acordat în cele din urmă un termen limită opoziției și a acceptat să-l înregistreze pe domnul Gonzalez Urrutia. Analiştii şi opoziţia cred însă că acesta din urmă ar putea fi înlocuit de un alt candidat – doamna Machado, doamna Yoris sau altul – dacă negocierile dintre guvern şi opoziţie vor avea succes.

Ne puteți urmări și pe Google News

Venezuela „se consolidează ca dictatură”

Doamna Machado câștigase cu ușurință primarele opoziției și părea să fie capabilă să aducă o opoziție adesea divizată în spatele ei. Dar ea este acum neeligibilă, acuzată de autorități de corupție și că sprijină o invazie străină, acuzaţie pe care ea a negat-o mereu.

„Ceea ce am denunțat timp de multe luni s-a întâmplat în sfârșit: regimul și-a ales candidații”, a spus ea, marți. Mulți observatori și opozanţi cred că CNE, acuzat adesea că este la ordinele celor de la putere, a blocat în mod deliberat candidatura Corinei Yoris.

Venezuela

Sursă: Lorenzot81 | Dreamstime.com

Brazilia și Columbia și-au exprimat marți „îngrijorarea”, în timp ce ministrul de Externe uruguayan, Omar Paganini, a estimat că Venezuela „se consolidează ca dictatură”. La Caracas, ministerul de Externe venezuelean a reacționat acuzând cele trei țări de amestec în chestiuni interne. La rândul lor, Statele Unite s-au declarat „foarte preocupate” de blocarea candidaturii Corinei Yoris.

Socialistul din fruntea ONU, foarte prevenitor cu dicatorul Maduro

Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a cerut comunității internaționale să „continue să se angajeze cu părțile în favoarea unei foi de parcurs negociate”.

„Regretăm orice evoluție care ar putea împiedica garanțiile electorale și reamintim nevoia de a garanta dreptul de vot și de a fi ales”, a adăugat el.

Marți, înainte de înregistrarea lui Gonzalez Urrutia, Maria Corina Machado a insistat: „Candidatul meu este Corina Yoris. Nimeni nu ne va scoate de pe drumul electoral. Ne vom lupta până la capăt”. Ea s-a distanțat și de candidatura de ultimă oră a lui Manuel Rosales, 71 de ani, un vechi politician, deja candidat împotriva lui Hugo Chavez în 2006 și guvernator al statului petrolier Zulia (nord-vest).

Opoziția din Venezuela, acuzată de „terorism” de dicator

Acest personaj cu greutate a fost departe de a face unanimitate în opoziție, care îl critică pentru contactele sale regulate cu domnul Maduro de când a devenit din nou guvernator, în 2021. El s-a apărat că nu vrea „să ia conducerea cuiva”, asigurând că va veni „cu brațele deschise”: „Trebuia să iau o decizie: și anume să deschid un spațiu pentru ca venezuelenii să poată vota sau să se îndrepte spre o abținere și ca Maduro să rămână în funcţie încă șase ani”.

Nicolas Maduro, în vârstă de 61 de ani, care i-a succedat mentorului său Hugo Chavez la moartea sa în 2013, candidează pentru al treilea mandat. Întreaga mașinărie a statului și a chavismului este deja în mișcare pentru a-i asigura victoria. Marți seara, la televiziune, președintele columbian a descris partidul doamnei Machado drept „terorist” , fără a furniza nicio dovadă credibilă care să susțină această acuzație.

Peste şaizeci de ţări, inclusiv Statele Unite, nu au recunoscut realegerea lui Maduro în 2018, boicotată de opoziţie. Această nerecunoaștere a dus la sancțiuni economice care vizează în special sectorul petrolier, potrivit Le Monde.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)