Regulamentul pentru taxa de intrare în oraș a fost aprobat de Consiliul Municipiului Veneția. Proiectul, care urmărește reglementarea accesului turistic în orașul lagunar, va intra în vigoare din 16 ianuarie 2023. Sistemul experimental de rezervare și contribuție pentru accesul în centrul istoric al lagunei va începe în schimb de la 1 august pe site-ul municipal „Venezia Unica” și se bazează pe un cod QR care va fi atribuit în momentul plății.
Veneția va aplica o taxă de intrare pentru turiști. Aceasta va fi între 3 și 10 euro pe pentru vizitatorii care nu stau peste noapte în oraș. Consilierul pentru buget Michele Zuin a declarat că Veneția nu va fi niciodată închisă, dar în anumite momente, pur și simplu se atinge capacitatea maximă.
Așadar, din 16 ianuarie 2023, vizitatorii Veneției - acea bijuterie turistică a Italiei - vor trebui să plătească pentru acest privilegiu, deoarece se pregătește să devină primul oraș din lume care percepe o taxă de intrare. Data lansării a fost anunțată de consilierul pentru turism al Veneției, Simone Venturini, într-o conferință de presă de vineri.
Preţul biletului de intrare nu va fi fix
Simone Venturini a spus că noua măsură este o „mare revoluție” și o soluție pentru problema „supra-turismului” cu care se confruntă orașul de zeci de ani. Costul biletului va fi între 3 euro și 10 euro. Prețul nu va fi fix, ci va varia în funcție de numărul de vizitatori: cu cât sunt mai multe cereri de intrare, cu atât costul este mai mare.
„Veneția este un oraș viu și trebuie să rămână așa”, a mai spus consilierul. Sistemul complex de rezervare a biletelor și platforma online vor fi dezvăluite în această toamnă. Există multe excepții de la plata biletului de intrare, a explicat Michele Zuin.
Cine va fi scutit de această taxă
Vor fi scutiți locuitorii și copiii cu vârsta sub șase ani, precum și persoanele cu dizabilități, proprietarii de locuințe venețiene, cei care vin în oraș din motive de sănătate sau în vizită la rude și cei care vin să participe la un eveniment sportiv sau cultural. Cei care vor sta la hotel vor fi de asemenea scutiți, deoarece vor plăti deja o taxă turistică inclusă în tariful de cazare.
Taxa de intrare se va aplica în centrul istoric al Veneției și în următoarele insule: Lido di Venezia, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant'Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, S. Andrea, La Certosa, S. Servolo, S. Clemente și Poveglia.
Amenzile pentru neplata biletelor variază de la 50 de euro până la 300 de euro
Italia a renunțat la toate restricțiile anti-COVID la începutul lunii iunie. În aprilie anul acesta, Venturini a declarat pentru postul de televiziune RAI că pandemia le-a dat de gândit autorităților orașului: „Mentalitatea s-a schimbat, la fel și sensibilitatea față de mulțimi”, a spus consilierul.
El a mai explicat că sistemul de rezervare ar permite autorităților să știe câte persoane sunt preconizate să vină într-o zi pentru a „calibra serviciile în funcție de numărul lor”.
Venturini a mai prezis că Veneția nu va fi ultimul oraș care introduce o taxă de vizitare: „Cred că multe alte orașe europene care trăiesc cu un număr semnificativ de turiști ne urmăresc pentru a înțelege în ce mod pot introduce o schemă similară”.
Vor crește tarifele pentru transportul în comun în oraşul lagunar
Consilierul Michele Zuin a anunțat și creșterea tarifelor pentru transportul în comun în orașul lagunar începând cu luna septembrie a anului viitor și, în același timp, a anticipat unul dintre „avantajele” rezervării.
Dacă biletul turistic merge de la 7,50 la 9,50 euro (pentru o călătorie de 75 de minute), cei care rezervă accesul în oraș cu cel puțin o lună în avans se vor putea bucura de o reducere între 4 și 5 euro la biletele pentru mai multe zile, si 2 euro pe biletul unic. Același mecanism se va aplica și garajului municipal, cu tariful zilnic care va fi redus de la 35 la 30 de euro, relatează rainews.it.