Vedetele DNA pun cruce anticorupţiei. Doru Ţuluş: „Instituţia a devenit o caricatură” Mihaela Iorga: „Kovesi mi-a cerut să o reţin pe Elena Udrea”
- Sorin Andreiana
- 5 iulie 2017, 00:00
Pâna mai ieri una dintre cele mai temute insituţii din România se află în mijlocul unui imens scandal. Direcţia Naţională Anticorupţie este de aproape o săptămână teatrul unui război intern, iar ieri cele două tabere s-au prezentat în faţa Consiliului Superior al Magistraturii pentru a-şi susţine cauza. Acuzată că a intervenit în achetele penale instrumentate de procurorii din subordine, Laura Codruţa Kovesi a încercat ieri să minimalizeze efectele scandalului susţinând că activitatea DNA se desfăşoară normal şi că nu are de gând să îşi dea demisia. Probabil cel mai bine a caracterizat situaţia DNA procurorul Doru Ţuluş, la ieşirea de la audierile CSM: „Instituţia a devenit o caricatură”
Ieri, CSM-ul s-a întâlnit, în plen, pentru a discuta situaţia explozivă din interiorul DNA. Secţia pentru procurori a analizat cererea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, dar şi solicitările de încetare a activităţii formulate de anchetatorii Adrian Ţîrlea şi Doru Văcaru.
Tot ieri s-a discutat şi sesizarea făcută de Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin împotriva şefei DNA, prin care aceştia acuză că au fost citaţi să se prezinte la detectorul de minciuni în cadrul unei achete interne.
Şefa CSM nu vede niciun conflict la DNA
Prima declaraţie a zilei a venit din partea şefei CSM, Mariana Ghena, care a încercat să minimalizeze scandalul din DNA. Întrebată dacă ultimele evenimente care o au în centrul atenţiei pe Laura Codruţa Kovesi afectează imaginea justiţiei aceasta a dat un răspuns care pare mai degrabă să descrie o lume paralelă: „Din punctul meu de vedere nu este un conflict. Nu pot să îl calific ca atare nici că este, nici că nu este, la acest moment. Dacă este de natură a afecta imaginea, statutul, independenţa magistratului sau a sistemului judiciar nu pot eu să vă spun la acest moment”.
Augustin Lazăr crede că este vorba doar de nişte procurori frustraţi
Repetăm faptele pentru că şi următorul personaj care a ajuns la CSM a avut aceeaşi atitudine: Laura Codruţa Kovesi a cerut revocarea a doi procurori DNA după ce Judiciară asupra unor nereguli din interiorul instituţiei care ar trebui să se lupte cu corupţia din România. Acestea sunt faptele. Ele însă nu par a fi o problemă nici pentru Procurorul General, Augustin Lazăr, care a declarat la sosirea la CSM că scandalul este în jurul DNA, nu în interior.
„Scandalul există în jurul DNA, adică există un bruiaj, un zgomot mediatic deosebit de interesat, care ar vrea să găsească vulnerabilităţile unei instituţii de elită a Ministerului Public, vulnerabilităţile şi posibilele radicalizări ale unor persoane care anumite frustrări de-a lungul timpului acumulate, însă eu vă asigur că DNA este o structură de elită a Ministerului Public, în care UE a investit bani mulţi. Aşa că scandalul este în jur, este produs nu dezinteresat de anumite canale media. Evident că avantajează pe cei care doresc oprirea luptei anticorupţie”, a spus Lazăr, ieri dimineaţă.
El a mers chiar mai departe decât şefa CSM în apărarea Laurei Codruţa Kovesi şi a susţinut utilitatea detectorului de minciuni. „Detectorul de minciuni nu reprezintă o „regină” a probaţiunii, dar poate să ajute verificările să determine dintr-un cerc mai larg de suspecţi încotro ar trebui să meargă investigaţia”, a explicat Lazăr.
Procurorul General refuză să facă cercetări în scandalul de la DNA
Augustin Lazăr a fost şi eroul unui episod produs în timpul şedinţei CSM. Judecătorul Gabriela Baltag i-a propus procurorului general ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să preia ancheta privind înregistrările cu procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.
„Mă gândeam, domnule procuror general, dacă nu aţi putea lua în calcul, având în vedere că sunt dispoziţii legale, 325 şi 326 din Cod procedură penală, dacă nu evaluaţi posibilitatea preluării anchetei penale, în baza competenţelor pe care dumneavoastră le aveţi în cadrul Parchetului General, pentru a nu fi afectată şi fără a nu se crea niciun fel de aparenţă de lipsă de echitate”, a spus Gabriela Baltag, în cadrul şedinţei plenului CSM.
Numai că Lazăr a refuzat propunerea susţinând că este o anchetă de competenţa DNA.
Iohannis aşteaptă rezultatele anchetei pentru a-i decide soarta şefei DNA
Scandalul din interiorul DNA este atât de puternic încât inclusiv preşedintele a vorbit, ieri, despre situaţia creată. Klaus Iohannis a spus că este mulţumit de conducerile Parchetului General şi DNA, dar a cerut ca cercetările să se termine cât mai repede pentru a se putea clarifica situaţia şi pentru a nu fi afectată imaginea justiţiei.
„Am fost informat despre aceste abordări media și cred că este bine să se verifice. Din informațiile mele se fac verificări și în interiorul DNA și am luat act de faptul că ministrul Justiției a cerut să fie făcute verificări. Să fie făcute aceste verificări! Trebuie să vină cât mai rapid aceste clarificări și trebuie să fie cât mai convingătoare, altfel vor rămâne semne de îndoială în rândul opiniei publice. Aceste clarificări trebuiesc făcute de instituțiile care trebuie să vină cu ele, recte CSM, ministrul Justiției, Inspecția Judiciară”, a spus Klaus Iohannis.
Acesta a spus că va lua o decizie în ceea ce o priveşte pe Kovesi abia după ce vor fi terminate aceste verificări: „Aștept concluziile. Dacă voi semna sau nu (n.r. demiterea lui Kovesi), e din filmul cu dacă și parcă. Când am o concluzie, discutăm pe ea”.
Kovesi susţine că activitatea se desfăşoară normal
La două ore de la începerea şedinţei a ajuns la CSM şi personajul principal al zilei, Laura Codruţa Kovesi, care a mers pe aceaşi linie ca şefa CSM şi a Procurorului General: în DNA e linişte şi pace. „Nu e vorba despre niciun conflict. Am cerut un aviz consultativ pentru revocarea a doi procurori care lucrează în DNA. Activitatea se desfăşoară normal. Sunt peste 160 de procurori doar în DNA şi vorbim de propunerea de revocare a doi procurori din DNA. Nu e nicio tensiune, activitatea se desfășoară normal”, a spus şefa DNA la sosirea la sediul CSM.
IJ va verifica acuzaţiile la adresa şefei DNA
În şedinţa CSM se pare însă că lucrurile nu au mai mers atât de lin pentru Kovesi. Magistraţii au decis sesizarea Inspecţiei Judiciare după memoriul depus de procurorii Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin. Pentru doi dintre ei, Ţuluş şi Iorga, Koveşi a cerut revocarea din funcţiile deţinute la DNA. Puţin după ora 15.00 a început şi audierea celor care au depus memoriul împotriva şefei DNA.
Cei trei au cerut ca audierea să fie publică, iar şefa lor ca ea să fie făcută la secret. A câştigat Kovesi în faţa unui CSM condus de un om care cu câteva ore înainte susţinea că nu vede nicio problemă în interiorul DNA, judecătoarea Mariana Ghena. Secretomania este cu atât mai ironică cu cât în ultimii ani, DNA-ul a inundat opinia publică cu informaţii din dosarele aflate în lucru şi care priveau vedetele politice ale momentului.
Vor verifica activitatea DNA din ultimul an şi jumătate
Finalul şedinţei CSM a acutizat şi mai mult conflictul din interiorul DNA. Prima care a ieşit de la şedinţă a fost Laura Codruţa Kovesi, care a minimalizat, de data aceasta, posibilele efecte ale controlului Inspecţiei Judiciare. „Controlul vizează perioada 1 ianuarie 2016 până în prezent. Pot să vă spun că, în perioada ianuarie 2016 până în prezent, au fost peste 126 de verificări pe chestiuni punctuale solicitate sau efectuate de Inspecţia Judiciară, precum şi controale tematice făcute la DNA.
În toate cele peste 100 de cazuri şi în cele 8 controale nu s-au constatat ilegalităţi sau chestiuni de încălcare a legii. Noi aşteptăm acest control. Sunt convinsă că toţi procurorii din DNA au respectat legea şi aşteptăm ca rezultatele acestui control să fie făcute publice”, a spus Kovesi, care a refuzat să răspundă la alte întrebări.
„Sunt procurori care au colaborat cu alte instituţii”
Cei doi procurori propuşi spre revocare, Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, au lansat acuzaţii grave la adresa şefei DNA la finalul şedinţei CSM. „În 2013-2014 au fost niște procurori care au acceptat să colaboreze cu alte instituții. Eu și Mihaela Iorga suntem mai de modă veche. Am ajuns o caricatură, toți din DNA”, a spus Ţuluş la finalul şedinţei.
El a explicat şi de ce a refuzat testarea cu detectorul de minciuni: „Am refuzat detectorul de minciuni pentru că unii participanți la ședință nu au fost cercetați. Am fost chemat așa: Excelență, hai jos că a venit aparatul! Atâta umilință nu am trăit niciodată”.
La rândul ei, Mihaela Iorga a povestit că între ea şi Kovesi există, de mai mult timp, tensiuni pentru că a refuzat să dea curs anumitor solicitări. Una dintre ele se referea la Elena Udrea. Deşi Parlamentul dăduse aviz doar pentru reţinere, nu şi pentru arestare, Kovesi i-a cerut să o reţină pe fostul ministru pentru a sta măcar 24 de ore la închisoare.
„Mi-a cerut să o reţin pe Elena Udrea, chiar dacă Parlamentul reufuzase arestarea şi în acest caz reţinerea nu mai avea niciun rost, provocând doar circ mediatic”, a explicat Iorga. Procurorul a refuzat şi a plasat-o pe Udrea sub control judiciar.
CSM i-a executat pe opozanţii lui Kovesi
Finalul unei zile de război DNA vs DNA a adus la executarea procurorilor care i s-au opus Laurei Codruţei Kovesi. Secţia pentru procurori a CSM a dat, ieri după amiază, aviz pozitiv (aviz consultativ) pentru revocarea din funcţie a procurorilor DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga.
Asta chiar dacă cei doi ceruseră o nouă audiere în care să poată demonta acuzaţiile şefei DNA la adresa lor şi să îşi demonstreze nevinovăţia. Kovesi a scăpat, astfel, de unii dintre cei mai puternici opozanţi din interior, dar DNA s-a ales cu o nouă ştampilă: „o caricatură”.
Este vorba despre instituţia care ar trebui să rezolve probabil cea mai mare problemă a acestei ţări: corupţia.
Dana Gîrbovan: „Justiţia nu se face în aplauzele ambasadelor”
Şefa UNJR, Dana Gîrbovan, a comentat scandalul momentului susţinând că justiţia nu se face în numele poporului, ci în numele legii. „Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă în DNA a atins cote halucinante şi s-a ajuns aici deoarece atât persoane din funcţii cheie, de la miniştri de justiţie la procurori generali, cât şi instituţii abilitate, cum sunt CSM şi Inspecţia Judiciară, nu au avut raţiunea şi detaşarea de a verifica şi analiza în timp real, obiectiv şi profesionist ceea ce se întâmplă în această instituţie. DNA nu e nici Laura Codruţa Kovesi,nici Daniel Morar, nici Doru Ţuluş. DNA nu e nici măcar suma procurorilor care lucrează la un moment dat acolo.
DNA este o instituţie care are o misiune legală, pe care trebuie să o îndeplinească şi în raport cu care trebuie să fie ţinută responsabilă, aşa cum răspunde fiecare instanţă şi fiecare parchet, fiecare judecător şi fiecare procuror din ţară asta. Faptul că s-a permis ca DNA să se identifice cu persoane, că bilanţurile au devenit şedinţe triumfaliste ori că erorile au fost permanent scuzate, a vulnerabilizat nepermis DNA, lupta împotriva corupţiei, justiţia şi statul de drept.
Justiţia nu se face în numele poporului, aşa cum era în comunism, nu se face în aplauzele mulţimilor ori în aprecierile deseori superficiale ale ambasadelor. Justiţia într-un stat democratic se face în numele legii, respectând absolut tot ceea ce e stipulat în lege”, a scris şefa judecătorilor pe pagina sa de Facebook.