Multe dintre personajele ce au câștigat un important capital de imagine în arenele sportive s-au reorientat la finalul carierei.
La finalul activității, majoritatea sportivilor aleg să rămână în domeniul în care s-au consacrat și dau echipamentul de concurs pe costumul de președinte, manager sau director.
Năstase s-a visat primar general
O categorie aparte o reprezintă însă foștii sportivi care sunt tentați de o carieră în lumea politică. Vedetele își pun în joc capitalul de simpatie acumulat în timpul activității din teren.
În multe dintre cazuri, sportivii reușesc să urce trepte importante în mediul politic, dar sunt situații când, puși față în față cu votul popular, eșuează.
Este cazul lui Ilie Năstase, cel mai mare jucător de tenis din România, unul dintre brandurile exportate de țara noastră.
În 1996, la prima experiență în politică, primul lider din istoria ATP a ratat șansa de a deveni primarul Bucureștiului.
Năstase a ajuns senator
Ilie Năstase a rămas una dintre cele mai cunoscute figuri din istoria tenisului mondial. Singurul jucător din România care a ridicat deasupra capului trofee de Mare Șlem (US Open în 1972 și Roland Garros în 1973) s-a bazat pe vectorul de imagine atunci când s-a lăsat convins să intre în jocul politic. În 1996 a candidat la alegerile pentru desemnarea primarului Capitalei, dar a pierdut în fața lui Victor Ciorbea. „Nasty” nu s-a dat bătut, iar în acest an a ajuns să ocupe un loc de senator în Parlamentul României. Paradoxal, locul a rămas vacant după demisia lui Victor Ciorbea, fostul rival. Năstase a candidat și a obținut voturile necesare.
Fost căpitan al reprezentativei naționale de rugby, și președinte al FRR, Alin Petrache, actualul șef al Comitelului Olimpic și Sportiv Român, a fost ales, în decembrie 2012, deputat în Colegiul 15- București, dar și membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, în cadrul Parlamnetului României. După ocuparea postului de președinte al sportului românesc, Petrache a renunțat la statutul de politician, iar în urmă cu doi ani, fostul rugbyst a fost la un pas de a deveni Ministrul Tineretului și Sportului.
Craioveanu, omul cu statuie
„Vioară, ești o comoară!”
Mihai Leu, consilier local
Interesant este că, după ieșirea din ring, a devenit campion național de raliuri, în 2003. Apoi, a simțit că poate avea succes și în politică. A încercat, fără succes, să devină primarul Hunedoarei și să intre în Parlamentul European.
A ajuns consilier al municipiului Hunedoara, apoi a devenit administrator public.
Gabi Szabo, șefă peste sport
Atleta a devenit campioană olimpică la Sidney, în 2000, la proba de 5.000 de metri și a mai urcat pe ultima treaptă a podiumului, în cursa de 1.500 de metri. Patru ani mai devreme, la JO de la Atlanta, își adjudecase o medalie de argint, la 1.500 de metri.
A intrat în politică și a devenit consilierul lui Nicolae Bănicioiu, fostul șef de la Ministerului Tineretului și Sportului. În acest an a fost promovată la conducerea MTS.
De la „Gheata de Aur”, la consilier municipal
Klitschko a visat să conducă Ucraina
Ocupând în prezent statutul de lider al Alianței Democratice Ucrainene pentru Reforme și deputat în Paralamentul Ucrainei, Klitschko s-a alăturat protestatarilor la începutul anului, în Piața Independenței din Kiev, acolo unde circa 200.000 de manifestanți au avut dispute violente cu forțele de ordine.
A vrut să candideze la alegerile prezidențiale, dar în cele din urmă a renunțat la această idee și l-a susținut pe Petro Poroșenko.
Wilmots a demisionat din Parlamentul Belgiei
Perioada în politică a senatorului Wilmots a fost un eșec total, iar după doi ani de mandat, fostul jucător și-a dat demisia. În prezent pregătește prima reprezentativă a „diavolilor roșii”, cu care a jucat un sfert de finală la Mondialul din această vară.
Andrei Șevcenko, idol doar ca fotbalist
Legendarul Weah n-a avut studii