Vedete din sport care au încercat să cucerească lumea politică

Multe dintre personajele ce au câștigat un important capital de imagine în arenele sportive s-au reorientat la finalul carierei.

La finalul activității, majoritatea sportivilor aleg să rămână în domeniul în care s-au consacrat și dau echipamentul de concurs pe costumul de președinte, manager sau director.

Năstase s-a visat primar general

O categorie aparte o reprezintă însă foștii sportivi care sunt tentați de o carieră în lumea politică. Vedetele își pun în joc capitalul de simpatie acumulat în timpul activității din teren.

În multe dintre cazuri, sportivii reușesc să urce trepte importante în mediul politic, dar sunt situații când, puși față în față cu votul popular, eșuează.

Este cazul lui Ilie Năstase, cel mai mare jucător de tenis din România, unul dintre brandurile exportate de țara noastră.

În 1996, la prima experiență în politică, primul lider din istoria ATP a ratat șansa de a deveni primarul Bucureștiului.

Năstase a ajuns senator

Ilie Năstase a rămas una dintre cele mai cunoscute figuri din istoria tenisului mondial. Singurul jucător din România care a ridicat deasupra capului trofee de Mare Șlem (US Open în 1972 și Roland Garros în 1973) s-a bazat pe vectorul de imagine atunci când s-a lăsat convins să intre în jocul politic. În 1996 a candidat la alegerile pentru desemnarea primarului Capitalei, dar a pierdut în fața lui Victor Ciorbea. „Nasty” nu s-a dat bătut, iar în acest an a ajuns să ocupe un loc de senator în Parlamentul României. Paradoxal, locul a rămas vacant după demisia lui Victor Ciorbea, fostul rival. Năstase a candidat și a obținut voturile necesare.

Alin Petrache a revenit în sport

Fost căpitan al reprezentativei naționale de rugby, și președinte al FRR, Alin Petrache, actualul șef al Comitelului Olimpic și Sportiv Român, a fost ales, în decembrie 2012, deputat în Colegiul 15- București, dar și membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, în cadrul Parlamnetului României. După ocuparea postului de președinte al sportului românesc, Petrache a renunțat la statutul de politician, iar în urmă cu doi ani, fostul rugbyst a fost la un pas de a deveni Ministrul Tineretului și Sportului.

Craioveanu, omul cu statuie

Gheorghe Craioveanu a fost un fotbalist „cu lipici” în Spania. Botezat „Gica” de iberici, olteanul a plecat de la Universitatea Craiova în 1995 și a ajuns la Real Sociedad. I-a cucerit repede pe fani și a impresionat, de asemenea, la Villarreal și Getafe. În 2007, fostul atacant a candidat pentru un loc de consilier al Getafe și a întrunit voturile necesare. „Am renunțat după trei săptămâni. Mi-am dat seama că nu e de mine politica, nu am stofă pentru așa ceva”, a explicat Craioveanu, cel care are o statuie în orașul Getafe.

 

„Vioară, ești o comoară!”

Viorel Ion este un idol al orașului Buzău, alături de cumnatul său, Ilie Stan. Ambii au îmbrăcat tricoul Stelei la începutul anilor '90, iar ca antrenori au reușit să o promoveze pe Gloria în Liga I, în 2007, atunci când în centrul orașului se striga: „<>, <>, tu ești o comoară!”. Viorel a crezut în vorbele concitadinilor săi, s-a înscris în 2012 în cursa pentru câștigarea scaunului de primar, dar a descoperit că fotbalul nu e neapărat o rampă de lansare în politică. A fost învins de Constantin Boșcodeală.

Mihai Leu, consilier local

Mihai Leu a fost primul român care a reușit să impresioneze în boxul profesionist. În 1997, pugilistul a devenit campion mondial la categoria semimijlocie, versiunea WBO.

Interesant este că, după ieșirea din ring, a devenit campion național de raliuri, în 2003. Apoi, a simțit că poate avea succes și în politică. A încercat, fără succes, să devină primarul Hunedoarei și să intre în Parlamentul European.

A ajuns consilier al municipiului Hunedoara, apoi a devenit administrator public.

 

Gabi Szabo, șefă peste sport

Gabi Szabo a fost una dintre cele mai mari sportive pe care le-a avut România.

Atleta a devenit campioană olimpică la Sidney, în 2000, la proba de 5.000 de metri și a mai urcat pe ultima treaptă a podiumului, în cursa de 1.500 de metri. Patru ani mai devreme, la JO de la Atlanta, își adjudecase o medalie de argint, la 1.500 de metri.

A intrat în politică și a devenit consilierul lui Nicolae Bănicioiu, fostul șef de la Ministerului Tineretului și Sportului. În acest an a fost promovată la conducerea MTS.

De la „Gheata de Aur”, la consilier municipal

Rodion Cămătaru a fost unul dintre cei mai importanți atacanți din fotbalul românesc. A jucat de 73 de ori pentru echipa națională și a înscris 21 de goluri, iar la nivelul echipelor de club a evoluat pentru Universitatea Craiova, în perioada în care oltenii făceau istorie pe plan intern, dar și la nivel european. A mai trecut pe la Dinamo, acolo unde a câștigat „Gheata de Aur” după ce a devenit golgheter absolut pe „Bătrânul Continent”, iar la finalul carierei a jucat în Belgia la Charleroi și în Olanda la Heerenveen. „Cami” a devenit, în 2004, reprezentant al comunității locale din Craiova. Mai exact, el a ocupat postul de consilier municipal.

Klitschko a visat să conducă Ucraina

Ucraineanul Vitali Klitschko, fost campion mondial la categoria grea, a renunțat anul trecut la titlul de la versiunea WBC pentru a se dedica carierei de politician.

Ocupând în prezent statutul de lider al Alianței Democratice Ucrainene pentru Reforme și deputat în Paralamentul Ucrainei, Klitschko s-a alăturat protestatarilor la începutul anului, în Piața Independenței din Kiev, acolo unde circa 200.000 de manifestanți au avut dispute violente cu forțele de ordine.

A vrut să candideze la alegerile prezidențiale, dar în cele din urmă a renunțat la această idee și l-a susținut pe Petro Poroșenko.

Wilmots a demisionat din Parlamentul Belgiei

Poreclit „Taurul” sau „Tancul” în perioada de jucător, Marc Wilmots s-a simțit atras de cariera politică în 2003, la scurt timp de la retragere. După o tentativă eșuată ca tehnician al primei reprezentative, Marc a ocupat în toamna aceluiași an un loc de senator în Parlamentul Belgiei, după ce a candidat din partea liberalilor.

Perioada în politică a senatorului Wilmots a fost un eșec total, iar după doi ani de mandat, fostul jucător și-a dat demisia. În prezent pregătește prima reprezentativă a „diavolilor roșii”, cu care a jucat un sfert de finală la Mondialul din această vară.

Andrei Șevcenko, idol doar ca fotbalist

Andrei Șevcenko, legendarul atacant ucrainean al formațiilor Dinamo Kiev, AC Milan și Chelsea Londra, câștigător al „Balonului de Aur” în urmă cu șapte ani, a anunțat în vara anului 2012 că renunță la fotbal pentru politică. „Nu mai vreau să joc fotbal. De acum, viitorul meu va fi legat de politică”, declara pe atunci fostul mare jucător. Șevcenko a participat la alegerile din Parlamentul Ucrainei, însă Partidul Social Democrat din care făcea parte nu a avut câștig de cauză în alegeri și a bifat și el eșecul.

Legendarul Weah n-a avut studii

George Weah, cel mai mare fotbalist al Liberiei, a trecut pe la cluburi celebre ca AS Monaco, PSG, AC Milan, Chelsea, Manchester City și Marseille. În 1995 a fost desemnat cel mai bun fotbalist din lume. Implicat în campania pentru Președinția statului în 2005, Weah a fost aspru criticat de voci care au susținut că nu este potrivit pentru acest demers, din cauza lipsei studiilor superioare. Astfel, a ratat șansa de a deveni președintele unei țări măcinate de războiul civil. Totuși, fostul mare jucător a fost numit de Nelson Mandela - „Mândria Africii” - și a câștigat premiul „Eagle Award”, un fel de Nobel pentru munca sa depusă ca ambasador al UNICEF, în 2004.