Vecinii au plafonat prețurile la energie pe perioada iernii. La ei se poate, la noi...

Energie electrică.Sursa foto: Arhiva EVZ

Cea mai săracă națiune a Uniunii Europene își protejează cetățenii de creșterea explozivă  a costurilor la energiei. Parlamentarii bulgari au votat joi, 16 decembrie, pentru înghețarea prețurilor la energie electrică și încălzire pentru gospodării până la sfârșitul lunii martie.

Noua coaliție de guvernământ are acum timp să elaboreze un plan pentru a proteja

Companiile de distribuție a energiei și analiștii energetici au condamnat această mișcare ca fiind populistă și au avertizat că ar putea distruge întregul sistem energetic.

Costurile ridicate ale energiei electrice au răsturnat cel de-al doilea guvern al fostului premier

În trecut, creșterea prețurilor la energie electrică a stârnit proteste de stradă în Bulgaria, unde multe gospodării se luptă adesea să plătească facturile de iarnă. Costurile ridicate ale energiei electrice au răsturnat cel de-al doilea guvern al fostului premier Boiko Borisov în 2013, scrie Reuters.

„O creștere șocantă a prețurilor ar putea duce numeroase gospodării în pragul sărăciei (…) Interesele furnizorilor și ale consumatorilor ar trebui echilibrate”, a declarat Radoslav Ribarski, unul dintre legiuitorii care au susținut măsura.

Moratoriul va împiedica autoritatea independentă de reglementare a sectorului energetic să crească prețurile la electricitate cu 11,5% și ale celor la încălzire cu 30%, după cum aceasta propusese pentru a le alinia cu valorile reale de pe piață.

Învestit la începutul acestei săptămâni, noul premier Kiril Petkov, a salutat adoptarea legii și a afirmat că prețurile reglementate vor crește doar după ce vor fi luate toate măsurile care ar putea limita costurile pentru furnizori.

„Este un semnal foarte important și clar că, fără o analiză serioasă a sistemului energetic, costurile suplimentare nu pot fi transferate asupra consumatorilor”, a afirmat acesta, potrivit Național.

În România este o schemă de sprijin la plata facturilor

De la 1 noiembrie și în România se aplică Legea pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale.

Este vorba despre schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Beneficiarii sunt clienţii casnici, întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, spitale publice şi private, unităţi de învăţământ publice şi private, precum şi creşe.

Mai pot beneficia și organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult ori furnizori publici şi privaţi de servicii sociale.

Cu toate acestea tot mai mulți români continuă să primească facturi aberante din partea furnizorilor de energie.