Criminaliştii români sunt singurii din lume capabili să stabilească vechimea unei amprente digitale, în funcţie de aceasta putând fi descoperită şi grupa sanguină a celui care a lăsat-o.
„Descoperirea este extrem de utilă întrucât ajută la micşorarea cercului de suspecţi în cazul comiterii unei infracţiuni şi lucrăm la un soft pentru a o putea aplica curând în România“, a precizat, ieri, şeful Poliţiei Române, chestorul principal Gheorghe Popa, cel care a condus echipa ştiinţifică ce a realizat această inovaţie, considerată un real succes de specialiştii din întreaga lume. Potrivit lui Popa, echipa şi-a început studiul cu doi ani în urmă şi a utilizat peste 800 de amprente ale unor elevi ai Şcolii de Poliţie din Câmpina (judeţul Prahova). „Am avut ca obiective determinarea şi cuantificarea evoluţiei procesului de îmbătrânire a amprentelor papilare din punctul de vedere al grosimii crestelor papilare, al grosimii şanţurilor papilare, al numărului de elemente tactiloscopice şi macroscopice, al numărului de pori, al numărului de celule epiteliale şi din punctul de vedere a cuantifică rii ADN-ului“, a explicat Popa.
El a adăugat că, în acest fel, specialiştii au realizat un etalon pe baza căruia se poate stabili nu doar vechimea amprentelor, ci şi grupa de sânge căreia îi aparţin. „Am aflat că amprentele papilare îmbătrânesc în funcţie de grupa de sânge. Astfel, urmele lăsate de persoane a căror grupă sanguină este B sau AB se pierd mai devreme decât cele lăsate de persoane cu grupa sanguină 0 şi A“, a mai spus şeful poliţiei.