Persoanele interesate pot să plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Asta înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Plata se face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani. Vârsta standard de pensionare este, potrivit Legii nr. 263/2010, vârsta stabilită de lege la care bărbații și femeile pot obține pensia pentru limită de vârstă. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030).

Important! Cumpărarea vechimii pentru pensie este o posibilitate temporară, valabilă numai până la finalul anului 2018. Însă din anul 2021 aceasta ar urma să devină o posibilitate permanentă, conform proiectului viitoarei legi a pensiilor publice. Dar, mai multe detalii care v-ar putea ajuta în demers le puteţi citi AICI.

 

Te-ar putea interesa și: