Vechile dispute teritoriale tensionează relaţiile la Pacific

Vechile dispute teritoriale tensionează relaţiile la Pacific

Japonia a decis azi să-şi recheme, temporar, ambasadorul la Moscova, pe fondul disputei bilaterale teritoriale, alimentate de recenta vizită a preşedintelui rus Dmitri Medvedev în insulele Kurile, teritoriu rusesc revendicat de niponi, potrivit Reuters.

Ministrul de externe Seiji Maehara a precizat că doreşte să primească mai multe detalii de la ambasador cu privire la vizita şefului statului rus, pe care Tokyo a apreciat-o ca "foarte regretabilă". Anterior, autorităţile de la Tokyo l-au convocat pe ambasadorul rus pentru a cere explicaţii cu privire la vizita lui Medvedev. Moscova a apreciat că reacţia guvernului japonez este "inacceptabilă".

Este o răcire a relaţiilor, dar nu un blocaj total - un purtător de cuvânt al guvernului nipon a declarat ieri că o întâlnire programată pentru luna aceasta între Medvedev şi premierul Japoniei, Naoto Kan, nu a fost anulată. Ministrul japonez al economiei, Banri Kaieda, a apreciat totuşi că este îngrijorat de impactul acestui conflict diplomatic asupra relaţiilor economice bilaterale.  

Un teritoriu rus, revendicat de japonezi

Luni, Medvedev a ajuns în Kurile, unde s-a întâlnit cu localnicii din insula Kunashir, cărora le-a promis mai multe investiţii ruseşti. Prima vizită a unui şef de stat rus în aceste insule, situate între peninsula rusă Kamceatka, în nord, şi insula japoneză Hokkaido, în sud, a fost criticată de partea niponă. Moscova şi Tokyo îşi dispută cele patru insule pe care japonezii le numesc Teritoriile de Nord, aflate într-o zonă bogată în peşte, depozite de minerale şi, potrivit unor analize, chiar rezerve de petrol şi gaz. Ele au fost anexate sovieticilor pe 18 august 1945, la trei zile după anunţul de capitulare al Japoniei.

Acest diferend împiedică de 65 de ani semnarea unui tratat de pace între cele două ţări.

O problemă cu China

Premierul nipon este practic nevoit să adopte o poziţie mai fermă în disputa cu Moscova, după ce opoziţia şi chiar membri ai propriului partid i-au reproşat deciziile luate într-o dispută separată, cu Bejingul.

Relaţiile diplomatice dintre Japonia şi China se află la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, după ciocnirea unui pescador chinez cu două nave de patrulare japoneze, la 7 septembrie, în Marea Chinei de Est, în apropierea grupului de insuliţe nepopulate controlate de Japonia dar revendicate de către China.

Zona insulelor Senkaku (Diaoyu, pentru chinezi) este bogată în peşte şi, posibil, chiar în hidrocarburi. 

Autorităţile japoneze l-au reţinut pe căpitanul pescadorului, iar premierul Naoto Kan este acuzat că a cedat presiunilor chineze, solicitând eliberarea acestuia. Luni, parlamentarii niponi au apreciat că o înregistrare a pazei de coastă a demonstrat responsabilitatea traulerului în incident. Conform Beijingului, însă, Japonia a acţionat ilegal prin încălcarea suveranităţii maritime chineze.

Săptămâna trecută, la Hanoi, secretarul de stat american Hillary Clinton "a propus discuţii oficiale trilaterale" între SUA, China şi Japonia pentru rezolvarea disputei. Guvernul chinez a respins însă azi orice participare a Statelor Unite la discuţiile privind insulele.

"Vreau să subliniez că aceasta este doar o idee americană", a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Ma Zhaoxu, într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News