Dupa ce întâi a fost dat ca retras din cursa internă din PNL Cătălin Predoiu, a venit rândul lui Cristian Bușoi să fie dat pe surse ca având intenția de a nu candida la congresul din 17 iunie.
În spatele acestor mișcări stă vechea gardă Blaga-Gorghiu, care nu vrea să cedeze controlul partidului. Alina Gorghiu și Vasile Blaga, liderii responsabili de cele 4 candidaturi la Capitală și pierderea Bucureștiului, precum și de strategia perdantă de la Parlamentare, vor sa impună un candidat al lor pentru alegerile interne.
Ce s-a întâmplat la Cluj: din 16 organizații anunțate, au venit 7 și doar 4 mai ascultă de vechea gardă
La întâlnirea de la Cluj, de săptămâna trecută, deși a fost anunțată cu mare tam-tam participarea a 16 județe, au fost prezente doar 7 la nivel de președinți (Arad, Bihor, Sibiu, Salaj, Brasov, Cluj, Alba). Alte 7 filiale au fost reprezentate fie la nivelul președinților interimari (unii dintre ei nici măcar nu au fost aleși a doua zi - Mureș și Bistrița Năsăud) sau de persoane care nu au avut mandatul filialelor din care provin (Timiș - Alina Gorghiu sau Caraș Severin - Ioan Popa).
Dintre cele 7 filiale care au fost reprezentate la nivel de președinți de organizație, doar 4 îl susțin pe Ilie Bolojan (Bihor, Arad, Brașov și Alba). Clujul, Sibiul și Sălajul așteaptă încă anunțarea tuturor candidaturilor și, oricum, vor fi foarte sensibile la nevoia ca viitorul președinte PNL să se coordoneze bine cu președintele Iohannis. Nu mai vorbim de faptul că Raluca Turcan își păstrează încă opțiuni pentru o eventuală candidatură la președinția partidului, și oricum nu este dispusă să intre în combinația trioului Gorghiu-Blaga-Bolojan.
Fosta conducere Gorghiu-Blaga vrea să-l scoată pe Bușoi din joc
Întâlnirea, orchestrată din umbră de Vasile Blaga și pe față de Alina Gorghiu și Ilie Bolojan, a fost în primul rând o reacție la adresa unei posibile candidaturi a lui Cristian Bușoi, care face parte dintr-o echipă ce reunește majoritatea președinților de filiale din sudul țării și din Moldova-Dobrogea, precum și 3 filiale importante din Banat (Timiș, Caraș Severin și Hunedoara).
Această echipă este numită în mod ironic „cooperativa” de către vechea gardă Blaga-Gorghiu. Presiunile asupra lui Bolojan sunt din ce în ce mai mari, cu cât gruparea Blaga-Gorghiu nu reușește să coaguleze mai mult de 4 organizații în jurul ei.
Candidatura lui Cătălin Predoiu nu este luată în serios de nimeni; de altfel, deși prezent la întâlnirea de la Cluj, a fost total ignorat de cei prezenți, unii dintre ei susținând ca Ilie Bolojan să intre în cursă, alții să se aștepte până se definitivează toate candidaturile pentru a decide o eventuală poziție comună.
Ideea de a separa PNL în două este una foarte greșită, Ardealul contra restul țării este una total contraproductivă în primul rând pentru județele din Ardeal, care se pot trezi în afara viitoarei conduceri a PNL. Oricum, în 2 mai se va trage linia, odata cu încheierea tuturor alegerilor interne, și se va intra în linie dreaptă pentru Congresul din septembrie.