Scandalul Vatileaks. Vaticanul acuză presa că se joacă de-a Dan Brown

Scandalul Vatileaks. Vaticanul acuză presa că se joacă de-a Dan Brown

Vaticanul acuză presa, prin vocea secretarului de stat cardinalul Tarcisio Bertone, că îl copiază pe autorul romanului "Codul lui Da Vinci", Dan Brown, în relatarea scandalului legat scurgerile de informaţii de la Vatican, denumit "Vatileaks".

Cardinalul Bertone lansează aceste acuzaţii într-un interviu pentru publicaţia "Famiglia Cristiana", primul de la izbucnirea acestui scandal, la începutul anului. Cardinalul susţine că presa "a ignorat în mod intenţionat" lucrurile bune pe care Biserica le-a făcut. "Mulţi junralişti se joacă încercând să-l imite pe Dan Brown", spune Bertone referindu-se la autorul unor romane de succes precum "Codul lui Da Vinci" şi "Îngeri şi demoni". "Ei (ziariştii)  continuă să inventeze poveşti şi să repete legende", a continuat secretarul de stat al Vaticanului. Bertone susţine că astfel se încearcă "destabilizarea" Bisericii şi construirea unei imagini false a Vaticanului, ca fiind un loc al intrigilor şi al luptei pentru putere". "Adevărul este că e o încercare de a provoca scinderea, care vine de la diavol", relatează "The Telegraph".

Scandalul majordomului care l-a trădat pe Papa Benedict al XVI-lea, Paolo Gabriele, a fost intens mediatizat de presa italiană.  În casa lui Gabriele, considerat omul de încredere al Suveranului Pontif, s-au găsit documente sustrase din secretariatul papal, în care erau dezvăluite discuţii despre situaţia financiară, investigaţii interne referitoare la scandaluri sexuale etc. Majordomul a  fost arestat luna trecută, însă se pare că de aceste scurgeri de informaţii nu ar fi străini nici unii cardinali.

Informaţiile au ajuns la ziaristul Gianluigi Nuzzi, care a publicat imediat cartea "Sanctitatea Sa", pe baza documentelor sustrase, informaţii care au ţinut prima pagină a ziarelor italiene.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă "cârtiţă" se pare că a fost şi preşedintele Bancii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, care şi-a prezentat demisia.

Bertone susţine însă că niciun cardinal nu este implicat în acest scandal.