Vaticanul a excomunicat un episcop chinez hirotonisit ilegal de regimul de la Beijing

Vaticanul a excomunicat un episcop chinez hirotonisit ilegal de regimul de la Beijing

Vaticanul a anunțat, ieri, că a excomunicat un episcopul chinez, care fusese hirotonisit cu doar două zile în urmă, fără a avea un acord din partea Sfântului Scaun. Incidentul amplifică tensiunile dintre Vatican și autoritățile de la Beijing.

Joseph Huang Bingzhang a fost excomunicat de Sfântul Scaun, după ce abia fusese numit episcop al diocezei Shantou, de către autoritățile de la Beijing, dornice să controleze Biserica Catolică prezentă pe teritoriul Chinei  scrie ziarul The Guardian. Nu este prima dată când regimul chinez sfidează Vaticanul, aceasta fiind a treia hirotonisire la care recurg oficialii asiatici. Vaticanul explică, într-un comunicat, că hirotonisirea lui Joseph Huang Bingzhang a fost ”ilegitimă”, având în vedere că dioceza Shantou avea deja numit un episcop. ”Sfântul Scaun nu îl recunoaște pe Joseph Huang Bingzhang, căruia îi lipsește autoritatea de a conduce comunitatea catolică a diocezei”, se spune în text.

Acest incident nu face decât să îngreuneze situația celor peste 8 milioane de catolici chinezi, care trebuie să aleagă între devoțiunea față de Papă și obediența față de autorități.

Ne puteți urmări și pe Google News