Rețeaua Europeană pentru Viață Independentă (European Network of Independent Living – ENIL), o asociere de organizații și persoane cu dizabilități de la nivel european, a declarat ziua de 5 mai drept „Ziua Europeană pentru Viață Independentă”. Această zi plină de semnificație a fost asumată ca o zi de recunoaștere a drepturilor, a valorilor și a importanței integrării persoanelor cu dizabilități în comunitate.
Viața independentă în comunitate presupune înainte de toate crearea cadrului prin care persoanele cu dizabilități să poată decide unde să trăiască, cu cine să trăiască și cum să trăiască. Într-un cuvânt, viața independentă reprezintă deținerea controlului asupra propriei vieți cu asigurarea unei protecții sociale adecvate nevoilor individuale.
Ministrul muncii și justiției sociale, Lia-Olguța Vasilescu a marcat importanța zilei de 5 mai printr-o vizită la Centrul Pilot de Incluziune Socială Mihail și Centrul de Pregătire pentru Viață Independentă din orașul Mihăilești, județul Giurgiu, ambele administrate de organizația Pro Act Suport.
„Am vizitat un model de dezinstituționalizare, un exemplu de bune practici autentic de integrare a persoanelor cu dizabilități în comunitate. Astfel de inițiative sociale trebuie susținute și promovate de către stat, ele reprezentând adevărate repere pentru reforma sistemului de protecție socială. Avem în plan susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități și înființarea de noi servicii sociale atât prin fonduri europene, cât și naționale. Lucrăm și la revizuirea standardelor de calitate pentru aceste servicii, pentru a ține pasul cu nevoile reale ale persoanelor cu dizabilități. Am speranța că aceste măsuri vor contribui la construirea unei vieți independente pentru 18.090 de persoane cu dizabilități aflate în centre rezidențiale”, a declarat Lia-Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale.