Vasile Nițulescu, veșnicul „bătrân” al cinematografiei românești
- Florian Olteanu
- 24 mai 2025, 23:09

Vasile Nițulescu, veșnicul „bătrân” al cinematografiei românești. Actorul a făcut roluri de mare încărcătură emoțională și înclinate spre latura maladivă a personajelor jucate.
Vasile Nițulescu parcă ar fi fost dintotdeauna bătrân. Rolurile care l-au consacrat au fost în adaptări cinematografice după romane celebre ale literaturii române.
Vasile Nițulescu - ascensiunea
Vasile Nițulescu s-a născut acum un secol pe 25 aprilie 1925. A absolvit Institutul de Teatru în 1952. Debutează cinematografic din 1959, în prima eră a cinema-ului românesc de după 1945. Până în 1974, joacă doar câteva roluri, între care, cel mai cunoscut a fost „Printre colinele verzi”.
Vasile Nițulescu - o explozie de roluri în deceniul 1975-1985
Vasile Nițulescu a fost bătrânul de la far în „Toate pânzele sus!”, după care l-a jucat pe boierul Dinu Murguleț, în Tănase Scatiul. A mai fost și boierul bolnav din Tatăl risipitor. Un alt rol a fost cel al comisarului Ilarie Bucur din filmul Un comisar acuză. Roluri de mare încărcătură au fost cele din Iarba verde de acasă, unde el preda ștafeta mai tânărului, pe atunci, Florin Zamfirescu.
A mai jucat și alte roluri, în Independența națională, Burebista, Munți în flăcări, Clipa, Falansterul. Dar oare ce frapează la Vasile Nițulescu? În primul rând, figura patriarhală, precum în filmul Filip cel bun, unde îi dă replica tânărului pe atunci Mircea Diaconu. Figura de boier provincial o are și în Doctorul Poenaru unde joacă alături de Victor Rebengiuc.
Roluri definitorii indiferent de regiunea în care se petrece acțiunea
A jucat roluri dure în Întoarcerea din Iad, Dreptate în lanțuri. Figura sa patriarhală răzbate din adaptarea cinematografică a nuvelei Moara lui Călifar, unde joacă alături de Remus Mărgineanu, Dan Condurache, Jean Lorin Florescu sau Ion Marinescu. Din 1986 și până la ultimul film din 1988, a mai jucat maxim patru roluri, dintre care, cel mai important a fost Flăcări pe comori.
În ceea ce privește teatrul, cel mai mult, a jucat pe scena Teatrului Mic din Capitală. Aici, a abordat același gen de roluri, bătrânul, bolnavul. personaje cu un comportament straniu spre maladiv. A debutat în Teatru încă din studenție, în Unchiul Vania, rol din 1949. Ultimul rol din teatru a fost în 1984, în Trestia gânditoare.
Vasile Nițulescu ne-a părăsit pe 11 februarie 1991, la București.