Evenimentul Zilei > Actualitate >  Vasile Lavric, zis „Monstrul de la Rădăuți”. Omul care face să dispară femeile de lângă el
 Vasile Lavric, zis „Monstrul de la Rădăuți”. Omul care face să dispară femeile de lângă el

 Vasile Lavric, zis „Monstrul de la Rădăuți”. Omul care face să dispară femeile de lângă el

Pe când campania electorală se apropia de sfârşit, ninistrul de Interne, Marcel Vela şi intituţia pe care o conduce ne-a livrat un meniu bogat, de era să ni se aplece de atâţia infractori mari, ridicaţi cu descinderi spectaculoase direct din pat, pe când mijeau zorii.

Mai întâi ne-a fost servit aperitivul. Alex Bodi. Un fante de Hersătrău, care de foarte mulţi ani îşi etala ostentativ nivelul de trai, cu maşini de lux şi vile risipite prin ţară şi străinătate. Alex Bodi făcea parte dintr-o reţea internaţională de trafic de carne vie. Reţea despre care, deocamdată, nu s-a dovedit că el face parte din ea. Sunt doar câteva hârtii la dosar, iar cea care ar fi trebuit să fie principala acuzatoare, în calitate de victimă supremă, are în dosar doar clitatea de martor.

Dar personajul Alex Bodi mai avea încă un avantaj pentru propagandă. Fusese bărbatul Biancăi Drăguşanu. Însă într-o perioadă în care Bodi nu făcea trafic de carne vie. Dar era bună şi ea la spectacolul de sunet şi lumină. Pentru că diva a sărit cu câteva declaraţii, deşi ni se spune că nu are nici un fel de legătură cu cazul.

Felul principal a fost însă ceva mult mai tare. Ceva între Râmaru, criminalul în serie, canibalul feroce şi Gheoghe Dincă, monstrul din Caracal. Vasile Lavric. Scos din pălărie şi prezentat drept un criminal în serie ca în telenovele. I s-a dat şi un nume, care să prindă la public: „mâncătorul de femei” sau „monstrul de la Rădăuți”.

Numai că dezgroparea acestui caz, în loc să aducă publicitate, caz care trebuia să confirme acel gest binecunoscut pe care Marcel Vela îl împrumutase de la Robert de Niro s-a transformat în bumerang. Şi a scos la iveală incompetenţa autorităţilor. Incompetenţă care, cel mai probabil, a dus la pierderea încă unei vieţi omeneşti.

Cazul este evchi de mai bine de 20 de ani. Este el acum o supă reîncălzită sau, după atâta timp, împotriva lui Lavric există probe care să-l arate drept vinovat de omor în serie?

Cine este Vasile Lavric

„Mâncătorul de femei” este un bărbat de 62 de ani, din Rădăuţi, de profesie mecanic auto. Cei care i-au fost clienţi la atelier, spun că era un  meseriaş bun. Aici seamănă cu „monstrul din Caracal”. Amândoi, aveau ateliere auto. Amândoi se ocupau cu reparatul maşinilor.

Într-un interviu care i-a fost luat acum acum 10 ani de psihiatrul Cristian Andrei la Antena 1, se autocaracteriza: „Nu sunt un om cu bani. Sunt un om normal, comod, adică de pe azi pe mâine, cum s-ar spune. La zilele noastre…”

Cu câteva zile înainte de alegeri, peste Vasile Lavric au năvălit mascaţii şi l-au ridicat şi dus la procuror, la audieri. Acuzaţia, extrem de gravă: omor calificat.

Ce i-a determinat pe anchetatori să ajungă la această concluzie? Faptul că şi ultima concubină a lui Lavric, Aurica Bodnăreascu, a dispărut şi ea fără urmă. Şi nu era singura. În urmă cu 20 de ani, alte trei femei, dispăruseră tot de lângă Lavric. Să nu mai punem la socoteală cele două femei , prima soţie şi o altă concubină, care muriseră, una în accident, alta de infarct sau comoţie cerebrală, nu se mai ştie prea bine. Deci, ce femeie se lipea de Lavric, o sfârşea prost. Cu totul, şase.

Deşi vecinii şi cei care îl cunosc îl descriu drept un om liniştit, există un element care îl indică totuşi ca violent pe fond sexual. Pe când avea 18 ani şi se afla în armată ca militar în termen (pe atunci armata era obligatorie), Lavric a fost condamnat pentru viol la 3 ani de închisoare. Sentinţă pe care  a şi executat-o. Este un indiciu. Dar este la fel de posibil să fi fost o nebunie de tinereţe, care, o dată cu trecerea vremii, să fi trecut şi ea. Să-i fi venit mintea la cap, cum se spune.

Trei surori dispărute

În anul 1995, Vasile Lavric a devenit concubinul Iulianei Iordache, de loc tot din Rădăuţi. El avea 52 de ani şi mai fusese căsătorit de două ori. Ea nu avea decât 16 ani. În acelaşi an, Iuliana Iordache dispare fără urmă. Mama acesteia, Cornelia Iordache, a reclamat la poliţia dispariţia fiicei ei. Nimeni nu a luat-o în seamă. Mai mult, a fost bruscată de oamenii legii: „M-au împins şi m-au înjurat”, a declarat Cornelia Iordache la Antena 1.

În căsuţa modestă a familiei Iordache, în care crescuseră 11 suflete, mai trăiau alături de mama lor, alte două surori. Nicoleta şi Ramona. Deşi Iuliana, sora lor dispăruse de lângă Lavric, acesta continua să aibă o influenţă malefică asupra celor rămase. Parcă le hipnotiza. „Nu ştiu ce le făcea, ce le spunea, poate le bătea şi erau speriate. Dar când se aflau lângă el, nici nu îndrăzneau să mă privească. D-apăi să vorbească cu mine! Eu însă simţeam că se întâmplase ceva rău cu Iuliana şi mă temeam şi pentru surorile ei. Nu m-au ascultat. Nu ştiu cu ce le atrăgea aşa de tare” – a declarat în urmă cu 15 ani Cornelia Iordache.

După dispariţia Iulianei, Vasile Lavric s-a căsătorit cu sora mai mare a acesteia, Nicoleta. Căsnicia decurgea normal şi parcă toată lumea, cu excepţia Corneliei Iordache, uitase de dispariţia Iulianei. Lavric nu s-a mulţumit însă numai cu relaţia pe care o avea cu Nicoleta. S-a cuplat, în timpul căsătoriei chiar, cu sora cea mai mică a acesteia, Ramona. Ramona avea doar 13 ani când a devenit amanta lui Lavric, fără să ţină seama că acesta era bărbatul surorii ei mai mari.

Şi a venit anul 2005. A dispărut şi Nicoleta, fără nicio explicaţie sau urmă. Avea 31 de ani la data dispariţiei. Întrebat unde îi este soţia, Lavric ridica din umeri. A declarat distrus: „Când a dispărut Nicoleta, am plâns ca un copil mic. Această doamnă a uitat că are în România un copil pe care l-a abandonat la vârsta de opt ani. La plecare, a culcat copilul şi, când a presupus că acesta doarme, i-a furat lănţişorul de aur de la gât”. Pe o reţea de socializare, a şi pus un anunţ în care spunea că oferă 300 de euro recompensă celui care îi va spune unde se află soţia lui.

A fost atât de distrus de dispariţia ei, încât la  nici două săptămâni după eveniment, a adus-o în casă pe Ramona, sora cea mai mică, singura care încă nu dispăruse. La trei luni de la dispariţia fără urmă a Nicoletei, dispare, tot fără urmă, şi Ramona. Iar Lavric, continuă să ridice din umeri, atunci când este întrebat despre ea.

Încep, totuşi, cercetările

După dispariţia Ramonei, încep totuşi cercetările. Cu atât mai mult cu cât ieşeau la iveală amănunte şocante. În timp ce era căsătorit cu Nicoleta, Vasile Lavric nu numai că se cuplase şi cu sora ei mai mică de 13 ani, dar făcuse cu aceasta şi un copil. Când a aflat şi a făcut scandal, Iuliana a dispărut. La trei luni după aceea, a dispărut şi Ramona.

Mai exista o informaţie. Mama celor trei fete a declarat la vremea respectivă, adică acum 6 ani, la poliţie: „Mi-au spus mai mulţi, că au văzut-o pe Ramona în microbuzul lui. Mergeau spre cimitir. Poate că acolo a omorât-o şi a îngropat-o”. Fusese ultima oară când Ramona fusese văzută în viaţă. Continuarea cercetărilor a mai scos la iveală un fapt: şi celelalte două surori dispărute fuseseră văzute pentru ultima oară tot în microbuzul lui Vasile Lavric. Şi tot în zona cimitirului.

Lavric a fost reţinut atunci. Întrebat unde crede că au dispărut fetele, a răspuns sec: „Mama lor ştie”.

Mama lor însă nu ştia decât să bată drumul până la poliţie, de unde era dată mereu afară. Lui Lavric i-au dat drumul din lipsă de probe. Nimeni nu s-a gândit să caute, totuşi, prin cimitirul satului, acolo unde fusese văzut la fiecare dispariţie microbuzul lui Lavric. Şi nici să cerceteze ce făcuseră fetele, după ce fuseseră văzute în microbuzul lui Lavric. Să explice pentru fiecare în parte de ce a dus-o acolo, în zona cimitirului, unde a lăsat-o şi, având în vedere că avea relaţii cu ele, unde i-au spus că se duc. Toate acestea trebuiau verificate la milimetru.

Două explicaţii ale dispariţiilor

A fost mai simplu ca la vremea respectivă, să se dea două explicaţii ale dispariţiei celor trei surori. Prima: s-au ucis între ele, pentru că au constatat că împart acelaşi bărbat. Dar nimeni nu s-a deranjat ca, mergând pe această ipozetă, să caute măcar cadavrul uneia dintre ele. A doua: au plecat în străinătate la produs, iar mama lor ştie. Ipoteză întărită şi de declaraţia lui Lavric atunci când a fost reţinut.

Nimeni însă nu s-a gândit că, totuşi, cele trei dispăruseră de lângă acelaşi bărbat. Şi că ultima oară când fuseseră văzute în viaţă, toate se aflau cu el în microbuz, în zona cimitirului.

S-a făcut și test poligraf, pe care Lavric nu l-a trecut. Specialistul psiholog a concluzionat că a avut comportament disimulat. Testul poligraf nefiind probă, procurorii au clasat dosarul.

Și nici astăzi, nu știm dacă anchetatorii au probe în plus pentru arestarea lui.

Ultima dispariţie

Ultima femeie care a dispărut de lângă Lavric se numeşte Aurica Bodnărescu. Ea a fost concubina bărbatului din Rădăuţi, după ce toate cele trei surori dispăruseră. Când a fost reţinut în 2005, Aurica a sărit ca o leoaică să-şi apere bărbatul, susţinând că este nevinovat. Că surorile Iordache au plecat în străinătate la produs şi el nu are nicio legătură cu dispariţia lor.

Acum a dispărut şi ea.

Lavric a fost arestat şi adus de astă dată la Bucureşti, pentru anchetă.