Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a vorbit în emisiunea „Dosare de presă”, pe EVZ Play, despre războiul de natură ideologică pe care-l trăim toți chiar acum.
Vasile Bănescu, despre tipul de om nou: „Trăim în așa numită societate lichidă”.
Comentând restricțiile fără precedent la care a fost supusă, în mod special, Biserica Ortodoxă Română, în timpul stării de urgență de anul trecut, Vasile Bănescu a atras atenția asupra pericolului din spatele acestor restricții de moment.
„Așadar, există această dublă măsură. A existat și eu estimez că va exista din ce în ce mai pronunțat, pentru că e vorba de un tip de război surd, de natură ideologică, care are ca țintă predilectă instituții care prin natura lor secretă un tip de ordine morală în societate.
Și, prima instituție pe care o menționez, nu este Biserica. Este familia, așa zisa biserică de acasă. Familia a fost și este ținta unor atacuri de tip ideologic. Evident, Școala, dar Școala clasică, fondată pe rigoare, pe studiu, pe disciplină. Școala care ne-a făcut pe unii dintre noi oameni. Apoi Biserica, Academia, Spitalul…
Toate instituțiile care sunt fondate pe o ierarhie. Toată cultura mare fondată pe nume mari. Acestea sunt țintele acestui tip de ideologie perversă, ideatic vorbind, nulă cultural și care își propune să șteargă un tip de cultură și de civilizație fondate pe autoritate, morală și profesională, firește; pe valori non-negociabile”, a declarat Bănescu în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro.
Care este miza ștergerii valorilor non-negociabile
Criza sanitară mondială se dovedește a fi scuza perfectă pentru o reconfigurare, pentru o rescriere și pentru o „ștergere”, în primul rând, a valorilor „non-negociabile”.
Vasile Bănescu a explicat care este, cu adevărat, miza din spatele acestei „ștergeri”.
„Aici e marea miză. Miza este ștergerea valorilor pe care noi le numim non-negociabile și care sunt valori de natură morală. Păstrarea graniței între firesc și nefiresc, între ce se cade și ce nu se cade, între valoros și nul, între negativ și pozitiv, între rău și alb…
În acest sens trebuie să opereze acest tip de cezură al discriminării între bine și rău. Ce ne face bine? Ce ne face rău? Și e o întrebare la care nu trebuie să dăm noi răspunsul.
Răspunsul vine din urmă. Vine din validarea istoriei, pe care istoria a făcut-o acestui tip de valori: educație, disciplină, rigoare, moralitate personală și publică”, a punctat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
„Trăim în așa numită societate lichidă. O societate în care valorile tari sunt în mod programat LI-CHE-FI-ATE”
„Afectarea acestor lucruri, ceea ce se întâmplă sub ochii noștri, va produce, și produce deja, convulsii, prăbușiri și evident dispariția unor lucruri foarte importante.
A apărut un tip de om așa zis nou, un om foarte sensibil la mesaje de tip emoțional, care nu mai are organ pentru valorile numite tari. Este așa zisa epocă post adevăr, „societate lichidă”. E o sintagmă foarte importantă a lui Zygmunt Bauman, o societate în care valorile tari sunt în mod programatic LI-CHE-FI-A-TE.
Ce se așterne peste? Ideologiile din istorie n-au așternut decât haos și crimă. Avem secolul XX ca secol martor, cu două totalitarisme care, practic, au schimonosit lumea la față. Toate ideologiile sfârșesc într-un totalitarism”, a mai spus Vasile Bănescu.