Pandemia de COVID-19 a lăsat sechele cognitive pe termen lung, în special la vârstnici, după recuperare. Inclusiv persoanele care nu au avut diagnostic anterior de afecțiuni neuro-degenerative au prezentat, în urma bolii, simptome cum ar fi probleme de memorie și anxietate.
Un studiu efectuat în România privind impactul Covid asupra pacienților vârstnici arată că aproape un sfert dintre ei au suferit modificări sau alterări cognitive după vindecare în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2.
Efectele Covid-19 la vârstnici
Studiul medical efectuat pe un eșantion de 304 pacienți în vârstă dezvăluie că 24%, adică 73 dintre acești pacienți, au prezentat modificări sau tulburări cognitive după trecerea prin Covid.
Dintre aceștia, 11 au fost afectați de accidente ischemice periferice. Indiferent de prezența aterosclerozei cerebrale, coronariene sau periferice.
În plus, s-a observat că 18 pacienți, ceea ce reprezintă 6% din total, au primit diagnoze noi de anxietate și depresie, subliniind astfel complexitatea impactului asupra sănătății mintale, conform datelor cercetării efectuate de Enayati Hospital și prezentate joi.
Sindromul brain-fog, din ce în ce mai întâlnit la pacienții cu Covid
„Nu trebuie să lăsăm 6-12 luni pacientul în aşa-numitul sindromul brain-fog , ceaţă pe creier, el trebuie să se adreseze şi să consulte cât mai repede specialistul în geriatrie şi gerontologie.
Noi avem experienţă şi putem să spunem că ne numărăm printre promotorii care au studiat şi creierul, nu doar plămânii atunci când se discută despre infecţia cu Sars-COV-2.
Toată lumea a studiat şi a căutat plămânul, toată lumea a monitorizat, din imagistică, toracele. Noi ne-am concentrat pe creier, pentru că este o neuro-inflamaţie, este un sindrom febril în contextul infecţiei cu SARS-Cov-2 şi orice neuro-inflamaţie aduce după sine tot acest tren al patologiei de tip neuro-degenerativ”, a declarat coordonatorul studiului, Ioana Ioancio, medic primar Geriatrie-Gerontologie.
În cadrul cercetării au fost incluși și pacienți care, în prealabil, nu fuseseră diagnosticați cu patologii neuro-degenerative. Cu toții au manifestat simptome cum ar fi tulburări de memorie și anxietate.
Studiul a fost desfășurat în perioada iunie 2022 - martie 2023 pe pacienți spitalizați sau consultați în regim ambulatoriu. Au fost verificați indiferent dacă aveau sau nu diagnostic de patologie neuro-degenerativă și au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2.
Evaluarea pacienților s-a realizat conform standardelor Comprehensive Geriatric Evaluation (CGA) pentru identificarea sindromului de „long COVID”.
Concluziile cercetării au indicat că mulți dintre pacienți au manifestat schimbări semnificative, inclusiv pe imagistica cerebrală, la trei-șase luni după infectarea cu SARS-COV-2.
Tratament personalizat pentru pacienții vârstnici cu Covid
Specialiștii medicali implicați în acest studiu au evidențiat beneficiile unui sistem integrat, care facilitează monitorizarea atentă a pacienților în diferite etape ale bolii.
Coordonatorul cercetării a subliniat, de asemenea, importanța diagnosticului precoce și a unei abordări multidisciplinare în gestionarea bolii.
„Concluziile acestui studiu reafirmă necesitatea unei abordări personalizate în tratamentul pacienţilor vârstnici cu patologie neuro-degenerativă şi infecţie cu SARS-COV-2”, se arată într-un comunicat publicat de realizatorii studiului.