Varşovia, iritată de comentariile premierului britanic privind imigranţii polonezi

Varşovia, iritată de comentariile premierului britanic privind imigranţii polonezi

Polonia a criticat apelul premierului britanic David Cameron de a schimba tratatele Uniunii Europene, pentru a permite guvernului să retragă alocaţiile pentru copii la care au dreptul imigranţii polonezi care lucrează în Marea Britanie, scrie cotidianul Daily Telegraph.

În prezent, cetăţenii statelor membre UE care vin în Marea Britanie pentru a munci au dreptul de a primi alocaţie pentru copii, chiar dacă aceştia din urmă trăiesc în străinătate.

“Dacă Mare Britanie îi primeşte pe contribuabilii noştri, nu ar trebui ca ea sa le plătească şi alocaţiile? De ce contribuabilii polonezi trebuie să subvenţioneze copiii contribuabililor britanici?", a scris ministrul polonez de externe, Radoslav Sikorski, pe contul său de Twitter.

Potrivit Daily Telegraph, criticarea de către Sikorski a propunerii lui Cameron este un pas înapoi pentru premierul britanic, indicând faptul că Polonia va bloca propunerea de modificare a tratatelor UE, care pot fi schimbate doar cu sprijinul unanim al celor 28 de state membre.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, premierul polonez Donald Tusk a anunţat astăzi că îi va cere explicaţii omologului său britanic într-o convorbire telefonică pe care cei doi o vor avea mâine.

Din anul 2002, aproape 1,2 milioane de polonezi au primit numere de asigurare (National Insurance Numbers) care le permit să lucreze şi să plătească impozite complete în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că aceştia au acelaşi drept la alocaţii pentru copii şi la alte ajutoare sociale ca lucrătorii britanicii.

Sub auspiciile normelor britanice privind securitatea socială, alocaţiile pentru copii - de până la patru ori mai mari decât echivalentul din Polonia - sunt plătite mai multor mii de copii din Polonia, cât timp unul dintre părinţi lucrează în Marea Britanie.

Duminică, Cameron a cerut o schimbare a tratatelor UE, care ar permite Marii Britanii să reţină plăţile sociale, cum ar fi alocaţia pentru copii, de la lucrătorii din alte state europene. Liderul conservator a promis să renegocieze acordul de aderare al Marii Britanii la UE şi să supună această nouă relaţie unui referendum până la sfârşitul anului 2017, potrivit Agerpres.

“Nu cred că este corect şi este un lucru pe care vreau să-l schimb", a declarat Cameron, adăugând că, deşi este total de acord ca un polonez să vină şi să muncească din greu în Marea Britanie, nu crede că aceasta trebuie să primească alocaţia pentru copiii din Polonia.

Pe de altă parte, a avertizat Cameron, schimbarea normelor UE în materie de asistenţă socială ar putea necesita o schimbare de tratat - o modificare plină de dificultăţi, adaugă Daily Telegraph, în condiţiile în care toate cele 28 de state membre, inclusiv Polonia, vor avea drept de veto referitor la modificările aduse normelor privind libera circulaţie.