Un număr de cazuri de variolă a maimuțelor din Marea Britanie a determinat autoritățile să ofere un vaccin împotriva variolei. Serul a fost administrator lucrători din domeniul sănătății și altora care ar putea fi expuși, deoarece câteva cazuri au fost confirmate în anumite părți ale Europei. În Regatul Unit, nouă cazuri de tulpină din Africa de Vest au fost raportate până acum. Au fost raportate deja alte cazuri în Italia şi Suedia.
Variola maimuței este o boală virală de obicei ușoară, caracterizată prin simptome de febră, precum și printr-o erupție cutanată cu umflături specifice. Există două tulpini principale: tulpina din Congo, care este mai gravă - cu o mortalitate de până la 10% - și tulpina din Africa de Vest, care are o rată de mortalitate de aproximativ 1%.
Identificată pentru prima dată la maimuțe, boala se răspândește de obicei prin contact apropiat și apare în mare parte în Africa de Vest și Centrală. Ea s-a răspândit rareori în alte părți, astfel încât acest nou val de cazuri în afara continentului a declanșat îngrijorare. În Regatul Unit au fost raportate până acum 9 cazuri de tulpină vest-africană.
Nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor
Dar un vaccin împotriva variolei oferă o anumită protecție, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției britanice pentru securitate sanitară (UKHSA). Datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporție de până la 85% împotriva variolei maimuțelor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Celor care au avut nevoie de vaccin li s-a oferit serul, a spus purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a da detalii despre câte persoane au fost vaccinate până în prezent.
Unele țări au stocuri mari de vaccin antivariolic ca parte a pregătirii pentru o pandemie, inclusiv Statele Unite. Producătorul de medicamente Bavarian Nordic, cu sediul la Copenhaga, a anunțat joi că a obținut un contract cu o țară europeană a cărei identitate nu a fost dezvăluită, pentru a furniza vaccinul său împotriva variolei, Imvanex, ca răspuns la epidemia de variola maimuței.
Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria, unde variola maimuței este endemică. De atunci, Portugalia a înregistrat 14 cazuri, iar Spania a confirmat 7 cazuri. Statele Unite și Suedia au raportat, de asemenea, câte un caz fiecare. Autoritățile italiene au confirmat un caz și suspectează alte două.
Variola maimuței a ajun în Italia. Persoana călătorise în Insulele Canare
Persoana infectată în Italia este un tânăr care s-a întors recent din Insulele Canare, a anunţat Institutul de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Spallanzani din Roma. Pacientul, plasat în izolare, primeşte tratament şi se află în stare stabilă, potrivit unui comunicat al spitalului publicat de agenţiile de presă italiene, adăugând că alte două cazuri suspecte sunt în curs de evaluare.
Consilierul pentru sănătate din regiunea Lazio (care include Roma), Alessio D'Amato, a confirmat pe reţelele de socializare că este vorba despre primul caz de variola maimuței în Italia, adăugând că situaţia se află sub monitorizare constantă.
Cu privire la cazul din Suedia, pacientul a primit îngrijiri medicale și se află în stare bună. Nu se știe deocamdată cum s-a infectat, fiind în curs ancheta epidemiologică, potrivit unui reprezentat al Agentiei de Sănătate Publică din Suedia.
Primele cazuri cu variola maimuţei
Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la un individ care s-a întors în Anglia din Nigeria, unde variola maimuțelor este endemică. De atunci, Portugalia a înregistrat 14 cazuri, iar Spania a confirmat șapte cazuri. Statele Unite și Suedia au raportat, de asemenea, câte un caz. Autoritățile italiene au confirmat un caz și suspectează încă doi.
Mai multe focare de variolă a maimuțelor din Africa au fost controlate în timpul pandemiei de COVID-19, în timp ce atenția lumii a fost în altă parte, a declarat joi cea mai importantă agenție de sănătate publică din Africa.
Între timp, în Marea Britanie, UKHSA a subliniat că cele mai recente cazuri din țară au fost predominant în rândul bărbaților care s-au autoidentificat ca homosexuali sau bisexuali.
Această creștere neobișnuită a cazurilor în afara Africii ar putea sugera un nou mijloc de răspândire sau o schimbare a virusului, a spus Anne Rimoin, profesor de epidemiologie la UCLA din California.
„Acest lucru nu va provoca o epidemie la nivel național, cum a făcut-o COVID”, a avertizat Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică internațională la London School of Hygiene and Tropical Medicine, relatează Reuters.