Varianta Delta a coronavirusului va domina Europa. Specialiștii vorbesc de câteva săptămâni

Sursa: arhiva EVZ

În cel mult o lună, varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă în Europa, iar acest lucru ar putea pune capăt relaxării propuse de autorități.

Varianta Delta a noului coronavirus se răspândește cu rapiditate în Europa, iar acest lucru ar putea aduce un nou val de restricții pentru populație. Deși numărul infectărilor este în scădere, proporția cazurilor noi, provocate de varianta Delta, este în creștere.

Varianta Delta a devenit dominantă în Marea Britanie, Portugalia și Rusia, iar autoritățile sanitare din cadrul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) estimează că va deveni dominantă în Europa, până la finalul lui august.

În acest moment, numărul de cazuri noi în Uniunea Europeană este dominat de varianta Alfa. Datele Institutului Robert Koch din Germania arată că proporția cazurilor cu varianta Delta s-a dublat în doar o săptămână.

Majoritatea țărilor nu fac secvențierea genetică a cazurilor noi, deci este posibil ca numărul real de infectări să fie deja mai mare.

ECDC a lansat o avertizare și atrage atenția că ridicarea restricțiilor în Europa ar putea avea ca efect o creștere creștere rapidă a numărului de cazuri noi în toate grupurile de vârstă, cu un risc crescut de spitalizare și deces.

Varianta Delta a devenit dominantă în Marea Btitanie

Situația cea mai dificilă este în Marea Britanie, unde varianta Delta a devenit de mai multe săptămâni dominant. Astfel, conform autorităților britanice, între 7 și 21 iunie, 95% din cazurile de infectare înregistrate au fost provocate de varianta Delta. Din cele 514 cazuri de îmbolnăvire cu COVID, înregistrate în Anglia în săptămâna dinainte de 21 iunie, 304 erau persoane nevaccinate.

În Franța, varianta Delta reprezintă între 9% și 10% din contaminări, însă acest lucru se va schimba, iar noua tulpină va copleși sistemul sanitar, potrivit lui Alain Fisher, președintele Consiliului de orientare a strategiei de vaccinare.

„Varianta indiană ne va copleşi, este mai transmisibilă decât precedenta. (…) Ar fi necesar ca 80% din populație să fie protejată, fie de vaccin, fie de faptul că a fost bolnavă. (…) Dificultatea cu această variantă este că există în primul rând o fază în care cineva nu este bolnav, dar în care cineva este deosebit de contagios”, a estimat Alain Fischer.