25.000 de pensionari au fost plimbaţi la Cheia de PSD Bucureşti.
În fiecare dimineaţă, din diferite colţuri ale Bucureştiului, 10 autocare ticsite cu pensionari pleacă într-o singură direcţie: staţiunea Cheia, situată în Prahova, la poalele munţilor Ciucaş. Excursia este organizată şi plătită de PSD Bucureşti şi de Marian Vanghelie. Programul de excursii la Cheia se desfăşoară deja de două luni, ceea ce înseamnă că Vanghelie a plimbat la Cheia peste 25.000 de pensionari. Plecările au loc de luni până vineri pentru că în weekend traficul este aglomerat.
„Agenţii de turism” ai lui Marian Vanghelie sunt tineri de la PSD Bucureşti care colindă la pas pieţele şi strazile Capitalei şi-i invită pe pensionari să se înscrie într-un tabel pentru o excursie de o zi la Cheia. „Gratis! Din partea domnului Vanghelie”, prezintă oferta unul din agenţi. Imediat vine cu precizări: „Se asigură transportul şi o masă gratuită”. Nu contează din ce sector faci parte. Singura condiţie e să fii pensionar.
Excursiile sunt organizate pe sectoare, iar îmbarcările au loc în funcţie de cartierul unde locuiesc „excursioniştii”.
Prima oprire este la Mănăstirea Ghighiu, aflată în apropierea municipiului Ploieşti. Apoi, autocarele parchează la Cheia. Turiştii sunt lăsaţi să inspire o gură de aer de munte şi să viziteze Mănăstirea Cheia, după care sunt invitaţi la ospăţ. Mâncare, băutură şi lăutari. Tot din partea lui Marian Vanghelie, pentru distrarea electoratului.
Cum se „evaporă” banii
Închirierea unui autocar costă în jur de 1 euro/km, iar tariful include şofer şi carburant. Pentru cei aproximativ 250 de kilometri până la Cheia şi retur, dacă închirierea autocarelor ar fi plătită, costul ar fi de 2.500 de euro. Pentru o săptămână, pentru cele 10 autocare, costurile ar fi de 12.500 de euro.
La această sumă se adaugă şi costurile cu mâncare de minim 5-6 euro de persoană, adică 2.500-3.000 de euro pentru cei 500 de pensionari aduşi zilnic. Într-o săptămână, toată distracţia ar costa aproape 30.000 de euro. Având în vedere că programul de excursii spre Cheia se desfăşoară de două luni, se poate estima că Vanghelie a băgat circa jumătate de milion de euro în turismul românesc. Vara şi toamna trecută, el a organizat un program similar de excursii la Bran. Aceeaşi reţetă au aplicato şi primarul Onţanu, Dan Voiculescu, dar şi Ludovic Orban, care îşi plimba electoratul la mănăstirile din jurul Capitalei. (Florin Ciornei)
PDL IA „NUMAI MEMBRI”
Excursii de campanie marca Poteraş
Reţeta excursiilor la mănăstiri este exploatată electoral şi de PDL. Primarul democrat-liberal din sec to rul 6 al Capitalei, Cristian Po teraş, admite că şi el finanţează au to care electorale spre mănăstirile din jurul Bucureştiului, dar spune că tactica diferă de cea a lui Marian Van ghelie.
Administratorii de bloc, primii la autocare
„I-am dus şi eu, e adevărat, dar pe ai noştri, din partid, să-i motivez, să-i mobilizez. După aia, altfel fac treabă”, justifică el excursiile electorale cu plecare din sectorul PDL-ist. Pe lângă pensionarii de rând, beneficiarii pre dilecţi sunt administratorii de bloc din sector, care s-au dovedit în campaniile anterioare adevărate motoare electorale în cartiere. „Păi, şi administratorii nu tot ai noştri sunt, ai cui să fie?”, îi asimilează deja primarul Poteraş tot militanţilor PDL.
Pensionarii, celule de bază în „reţeua PDL”
Cei răsplătiţi în avans ar urma să fie puşi în mişcare mai ales în ziua votului. O directivă PDL de la centru prevede că fiecare militant are misiunea să-şi sune pe 7 iunie toţi prietenii, rudele, cunoscuţii ca să-i convingă să iasă la vot şi să pună ştampila pe lista partidului. Primarii, mai ales din zona rurală, au primit indicaţii precise să aibă pregătite microbuze cu care să transporte doritorii care se deplasează greu. Tot ca să mobilizeze la urne oamenii, PDL Botoşani a pus la bătaie 5.000 de premii între care o maşină, telefoane mobile, frigidere, maşini de spălat, aspiratoare. Primarul din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a promis gratuitate la telegondolă, iar cel din Roman, Dan Leoreanu, o excursie pentru 100 de pensionari, de Rusalii, la Mănăstirea Putna.
Imaginaţia edililor locali a fost, de altfel, forţată de liderii de la Bucureşti. Direct sau prin intermediul parlamentarilor, primarii au primit avertismente clare că la fondurile de la guvern nu vor mai putea emite pretenţii după alegeri decât „premianţii”. (Anca Simina)
Citiţi mai multe evz.ro/europarlamentare.