Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Vânătorii de voturi
Vânătorii de voturi

Vânătorii de voturi

O faună băștinașă care înghite orice i se spune fără să gândească, fără să se revolte. Injectată grosolan cu ipocrizii și minciuni sufocante care o fac ineptă procesului gândirii sistemice. Aceasta este viziunea încleiată de aroganță a politicienilor vechi și noi referitoare la oameni.

Oameni definiți cu noțiunea de „alegători” în limbajul de casă al acestor politicieni vechi și noi. Nu cu termenul  profund definitoriu de „oameni”.

„Alegători” adică ceva care ascultă încolonat, crede încolonat și merge și mai încolonat la vot. Ori din obișnuință și fidelitate față de politicienii vechi ori din exaltare și necunoaștere a adevărului față de politicienii noi.

Declarațiile sforăitoare și spectaculare ale liderilor PSD și USR-Plus referitoare la renunțarea la pensiile speciale prin demisiile lor din Parlament făcute în prag de alegeri parlamentare sunt strivitor de arogante față de capacitatea de gândire a oamenilor. Că sunt și mincinoase de la un cap la altul este o știre veche.

Ce irită fără limite mintea oamenilor este aroganța grea, apăsătoare rostogolită fără nici o reținere de două partide care păreau la extreme în spațiul politic. Un partid vechi, PSD, înbuibat de ADN-ul comunistoid și o alianță nouă, USR-Plus care încearcă să joace de ceva ani rolul lui Prâslea cel Voinic. Nu este! Nici măcar zmeu nu este, am jigni personajul de poveste.

Parlamentarii, indiferent de câte mandate au deținut, inclusiv cei care se află la primul mandat de parlamentar, rămân cu pensiile speciale pentru totdeauna. Vor primi pensia specială pentru perioada în care au prestat această activitate.În cazul de față au acoperit mandatul parlamentar în proporție de peste 90 la sută. Și vor primii banii. Punct! Acestea sunt legile votate de comun acord de toate partidele parlamentare. Toate. Iar liderii USR-Plus știu asta. Foarte bine o știu. Fapt care nu le-a zguduit deloc clamata morală politică pe care o promovează de ani de zile și
cu care au sedus oameni însetați de altceva, de nou.

Această similitudine repetată între acțiunile și gândirile politicienilor de la PSD și USR-Plus percepută la începuturi ca accident de etapă a devenit realitate. O realitate care se va îngroșa cu timpul. Un sociolog cunoscut a definit cel mai bine perspectiva: „USR-Plus este stânga. Este noua stângă”.

Dincolo de doctrine politice, ceea ce doare cel mai mult la atitudinea Alianței USR-Plus care se vinde electoral ca fiind nouă, proaspătă, tânără este aroganța rece, non-empatică față de proprii susținători pe care îi consideră faună.

De la PSD nu mai sunt demult așteptări. Politicienii PSD tratează oamenii de 30 de ani drept faună. Selectarea segmentelor socio-profesionale care trebuie să primească neapărat pensii speciale este o creație colectivă. Toate partidele au participat, adăugat, susținut și votat aceste legi referitoare la pensii speciale. PSD, PNL, PMP, UDMR
și tot ce s-a mai găsit prin Parlament în peste 20 de ani de când există această preocupare majoră.

Cu sprijin susținut din partea magistraților de la Curtea Constituțională, beneficiari solizi ai pensiilor speciale. O singură dată a existat o voință politică pentru desființarea lor. În anul 2010 când mult hulitul premier Emil Boc a impus abrogarea acestora și instituirea principiului echității în sistemul de pensii. Ghinion. Ca un bisturiu, Curtea Constituțională, în aclamațiile de stadion ale parlamentarilor de toate culorile a respins legea ca fiind neconstituțională. Și așa a rămas până în prezent.

Campaniile electorale au nevoie de factorul-emoție în prag de alegeri pentru a stimula oamenii la vot. Este o regulă binecunoscută în toată lumea, nu este inventată de români. Pandemia covid s-a banalizat. Drama cumplită de la spitalul județean din Piatra-Neamț a trecut din păcate ca un abur negru. Și atunci politicienii vechi și noi și-au luat binoclul și au căutat un alt factor-emoție. Pensiile speciale! Creație la care au participat dar asta nu mai contează pentru ei. Fauna înghite, visează din spatele binoclului vânătorii de voturi.

Liderii PSD au recunoscut după pierderea alegerilor prezidențiale de anul trecut că subiectul pensiile speciale i-a grevat rău. Și au aruncat acum pe piață, cinic, ca factor de emoție, tema care i-a amputat în 2019. Respectiv au lansat „Lebăda neagră” după cum este denumit în manualele de strategie electorală factorul emoție.

„Renunțăm la pensiile speciale prin demisia noastră din Parlament” au anunțat pervers pesediștii. Același binoclu l-au folosit cu maximă aroganță și ipocrizie și mai tinerii de la USR-Plus. „Lebăda neagră” plutește împinsă de cel
mai vechi partid din România alături de cel mai nou partid din România.

„Lebăda neagră” a PSD și a USR-Plus vizează votul faunei în defavoarea Pro-România, la PSD și în defavoarea PNL la USR-Plus. Dincolo de încercarea de a mai stimula cu două săptămâni înaintea zilei de vot, votanți-faună care sunt ori dezamăgiți, ori obosiți de atâta așteptare pentru altceva în spațiul politic.

Este dreptul partidelor politice și al politicienilor care le populează să-și stabilească strategiile electorale. Până la un punct. NU îi mai tot luați pe toți de proști! Sunt oameni. Nu faună.