Republica Moldova. Postul vamal moldo-român Giurgiulești-Galați va fi modernizat cu suportul financiar al Uniunii Europene. Autoritățile au lansat marți inițiativa „Giurgiulești - Proiect Transfrontalier RO-MD”.
Aceasta este implementată de Serviciul Vamal, care este beneficiar, în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română, în calitate de lider de proiect.
Scopul proiectului constă în eficientizarea serviciilor în postul Giurgiulești-Galați. Astfel, modernizarea va contribui la fluidizarea traficului de mărfuri și la îmbunătățirea condițiilor în care se efectuează controlul vamal. Totodată, vor crește capacitățile operaționale a postului.
Autoritățile moldo-române au dat start proiectului
Marți a avut loc evenimentul de lansare a proiectului. Conducerea Serviciului Vamal și-a exprimat recunoștința față de Comisia Europeană pentru grantul acordat Republicii Moldova și României.
Părțile au subliniat că proiectul este de importanță strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră. Totodată, implementarea în comun a acestuia reconfirmă caracterul avansat al a cooperării vamale moldo-române.
Astfel, modernizarea postului vamal Giurgiulești-Galați va permite îmbunătățirea capacităților operaționale ale autorităților vamale din cele două state, va fi facilita comerțul internațional și va fluidiza traficul transfrontalier de mărfuri și călători.
Ce prevede proiectul
Potrivit documentului, Serviciul Vamal va realiza studiul de fezabilitate pentru organizarea și gestionarea electronică a traficului pe partea moldovenească la punctele de trecere a frontierei Galați/Giurgiulești/Reni.
De asemenea, va fi realizată extinderea Zonei de Control Vamal Giurgiulești și construcția sistemului de utilități precum: blocuri sanitare, sistem de evacuare a apelor de torent, refacerea împrejmuirii.
La fel, va avea loc instalarea echipamentelor de control vamal: sistem de scanare staționar pentru camioane, sistem de scanare pentru bagaje, cântare, panouri informaționale, echipament de încărcare și descărcare.
Totodată, Autoritatea Vamală Română va amplasa 10 posturi de lucru pentru controlul vamal și vor fi reabilitate alte 8 posturi de lucru pentru controlul vamal. De asemenea, vor fi achiziționate 12 panouri electronice de informare, care vor fi amplasate deasupra culoarelor de control. Acestea vor oferi informații privind tipul de trafic pe banda respectivă.
Valoarea proiectului
Proiectul este cofinanțat de UE în cadrul Culoarelor de solidaritate UE-Ucraina, prin intermediul Mecanismului pentru Interconectarea Europei - Transport - 2022. Bugetul total al proiectului constituie 4 516 600,000 euro.
Astfel, Serviciul Vamal al Republicii Moldova va beneficia de un grant în valoare de 2 103 650,00 de euro, iar 2 147 640,00 euro reprezintă cofinanțarea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Durata de implementare a proiectului este de 35 luni.