Vama Bechet, moşia poliţiştilor corupţi

Vama Bechet, moşia poliţiştilor corupţi

Direcţia Generală Anticorupţie Dolj susţine că majoritatea vameşilor sunt cercetaţi pentru trafic de ţigări sau chiar de maşini şi de arme.

Poveştile cu poliţişti şi vameşi şpăgari ori contrabandişti, care au strâns averi frumoase de pe urma „taxei personale“ impuse în vămi, au fost aduse ieri în prim-plan de către Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Dolj. Astfel, specialiştii DGA Dolj, în colaborare cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, au suspendat activitatea unei reţele formate din cinci poliţişti de la Poliţia de Frontieră Dolj, care şi-au însuşit mii de cartuşe de ţigări de contrabandă, pe care le-au scos la vânzare. Au ascuns ţigările în „ogradă“ În urmă cu două zile, anchetatorii au început urmărirea penală împotriva a doi comisari-şefi, un subinspector şi doi agenţi de la Vama Bechet. Printre cei cercetaţi de procurori se numără şi şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Bechet, comisarul-şef Ion Răţoi, dar şi adjunctul acestuia, Florin Nicula. Toţi sunt acuzaţi de delapidare şi fals intelectual. Conform anchetatorilor, aceştia au omis să declare în acte câteva zecii de mii de pachete de ţigări de contrabandă, dintr-un total de 600.000 de pachete capturate la mijlocul lunii septembrie din două tiruri. Poliţiştii au ascuns ţigările într-un imobil situat în spatele Vămii Bechet. O parte din „captură“ a ajuns pe mâna a doi cetăţeni din Bechet, apropiaţi ai poliţiştilor, care au început să o plaseze pe piaţa din oraşul de pe malul Dunării.

Imediat după dispunerea începerii urmăririi penale a poliţiştilor de frontieră, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestorul principal de poliţie Nelu Pop, a dispus o anchetă a Serviciului Control, în regim de urgenţă, la Sector PF Bechet. „Cu privire la lucrătorii faţă de care s-a început urmărirea penală, s-a dispus cercetarea prealabilă, aceştia urmând a fi puşi la dispoziţie până la finalizarea anchetei“, se arată într-un comunicat remis de IGPF.

„Nu pot să-mi imaginez una ca asta. Aceşti poliţişti şi-au făcut treaba până acum, dar cine ştie ce i-a împins să facă aşa ceva. Noi, pe linie internă, până acum am aplicat 4 sau 5 sancţiuni“, susţine comisarul-şef Ionişor Berceanu, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Dolj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, anchetatorii au dezvă luit ieri faptul că numărul poliţiştilor şi al vameşilor din Vama Bechet, care sunt cercetaţi sau monitorizaţi şi în alte dosare, este mult mai mare. „Majoritatea celor din Vama Bechet sunt în aten- ţia noastră. Unii anchetaţi, alţii urmăriţi. Fie că a fost vorba de poliţişti implicaţi în afaceri cu ţigări, ca în cazul de faţă, sau chiar contrabandă cu arme şi afaceri cu autoturisme“, a recunoscut comisarul- şef Ionel Gone, şeful DGA Dolj.

MEDIATIZARE

Capturi-record anunţate în comunicate de presă

Biroul de presă al Poliţiei de Frontieră s-a lăudat într-un comunicat de presă atunci când angajaţii de la Vama Bechet au făcut captura. Astfel, în noaptea de 14 spre 15 septembrie, vameşii au descoperit, într-un tir ce venea din Grecia, 298.500 pachete cu ţigări marca Jin Ling, evaluate pe piaţa neagră la 149.250 de euro. Marfa era ascunsă în spatele unor cutii cu vinete. Al doilea tir a fost oprit la control la un interval de câteva zeci de ore, când, conform actelor întocmite de vameşi şi de poliţiştii de frontieră, au fost confiscate 300.000 de pachete cu ţigări, mărcile Marlboro şi Jin Ling.