Valul șapte de COVID-19. Alexandru Rafila: „În toamnă e posibil să mai existe.” Care sunt șansele
- Emma Cristescu
- 1 august 2022, 18:24
Minsitrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că există șanse ca România să se confrunte cu valul șapte de COVID-19, dar că populația nu trebuie să își facă probleme momentan.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat la o conferință de presă că valul șapte de COVID ar putea apărea în toamnă, dar că românii nu trebuie să se panicheze.
„Eu văd această încetinere a creșterii numărului de cazuri și stabilizare a numărului de cazuri la jumătatea lunii august. În toamnă e posibil să mai existe – și nu aș vrea să facem speculații, dar toată lumea folosește sau manționează această posibilitate a unui nou val pandemic spre sfârșitul anului dacă una dintre tulpinile modificate, care se transmite și mai ușor, devine dominantă”, a spus ministrul Alexandru Rafila.
Rafila a precizat că așa funcționează „ciclicitatea acestei infecții” și că observă că românii au învățat să trăiască cu ea. „Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susținută. Important este să nu avem cazuri grave și să oferim asistență medicală ambulatorie și acces la antivirale oamenilor în valurile pandemice”, a spus ministrul Sănătății.
Valul șapte de COVID-19
Oficialul a precizat că autoritățile au luat în calcul și un nou val de COVID-19 și că speră să existe cât mai puține victime. „E posibil și un val 7, dar nu are rost să sperim lumea. Trebuie să fim echilibrați. Cel mai important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține”.
Cu toate astea, ministrul a asigurat că românii nu vor fi obligați să poarte mască de protecție, așa cum se întâmplă în alte țări, prea curând. „Nu avem pârghia de a instaura această obligație. Ea a fost activă pe perioada stării de alertă, care a fost ridicată. Dacă rămânea starea de alertă în stand-by, atunci se putea, dar excede cu mult competența Ministerului Sănătății”, a spus ministrul.
Rafila mai declarat că din ce în ce mai mulți români cumpără antivirale, dar că Ministerul va reface stocul de fiecare dată când este nevoie. „Dar antiviralele sunt medicamente cu un anume grad de toxicitate, care nu trebuie ignorat, (…) trebuie administrate doar atunci când e necesar, nu la cererea pacientului, ci la indicația medicului, care la formele medii, care au comorbidități, previne exacerbarea simptomatologiei bolii de bază sau a infecției cu noul coronavirus”, a mai spus ministrul Sănătății, oradesibiu.ro.