Prestigiosul campionat de fotbal din Anglia, Premier League, este unul dintre cele mai urmărite evenimente din lume. Acesta este cunoscut pentru stilul sau dinamic si competitiv.
Astfel, Premier League atrage foarte mulți jucători de elită din întreaga lume și beneficiază de o atenție sporită din partea publicului. Competiția își va deschide porțile începând cu data de 16 august, debutând cu meciul dintre Manchester United și Fulham.
Abilitățile esențiale în fotbalul modern
Abilitatea de a descoperi jucători talentați și de a-i semna pe bani puțini, sau de a aduce un tânăr în academie este esențială în fotbalul modern. Asta în condițiile în care taxele de transfer pentru vedetele din Premier League sunt exorbitante.
Una dintre cele mai mari cheltuitoare din ultimele ferestre de transfer a fost Chelsea lui Todd Boehly. De când a fost preluată de american în urmă cu două veri, Chelsea a cheltuit mai mult de 1 miliard de lire sterline pe jucători noi pentru a încerca să urce în clasament. Aceasta a fost o tactică care s-a întors împotriva sa în sezonul 2022-2023. Atunci Chelsea s-a prăbușit pe locul 12, înainte de a rata din nou Liga Campionilor.
Echipele cu cele mai mari profituri
Liverpool, Manchester City și Arsenal au fost cele mai performante trei echipe în ultimul deceniu. Acest lucru se reflectă atât în clasament, cât și în modul în care au gestionat partea de afaceri a cluburilor. Liverpool a fost salutată pentru disciplina sa fiscală în ultimii ani, așa că nu este nicio surpriză că se strecoară în top trei.
Cu jucători precum Trent Alexander-Arnold, Harvey Elliott și Curtis Jones, care au contribuit la creșterea valorii echipei. Asta după ce au crescut în rândul tinerilor cu un buget redus. Alte afaceri inteligente, cum ar fi semnarea lui Mohamed Salah pentru 36,5 milioane de lire sterline în 2017, au ajutat foarte mult Reds. Astfel, și-au menținut echilibrul financiar.
Între timp, în timp ce echipa lui Pep Guardiola nu s-a temut niciodată să plătească sume uriașe de bani, așa cum s-a dovedit vara trecută cu semnarea lui Josko Gvardiol, este, de asemenea, foarte rar să greșească o semnătură și chiar mai rar să vadă un jucător care nu reușește să se îmbunătățească sub comanda antrenorului spaniol. Din acest motiv, aproape fiecare jucător din lotul lui Manchester City a crescut în valoare de la sosire.
Cei mai scumpi jucători din Premier League
Valoarea lui Erling Haaland de 156 de milioane de lire sterline este cea mai mare, în timp ce Phil Foden urmează pe locul al doilea, cu 126 de milioane de lire sterline, ajutându-i pe Cityzens să șocheze fanii rivali, înregistrând o diferență care este a doua cea mai bună, după Arsenal.
Arsenal este cu mult înaintea celorlalți când vine vorba de diferența dintre valoarea totală de piață și prețul de achiziție. Desigur, au existat câteva sosiri mari în verile precedente, cum ar fi Declan Rice, Kai Havertz, iar Riccardo Calafiori, recent vizat, va adăuga și mai mulți bani la grămadă - dar asta abia reduce diferența.
Un motiv important pentru care sunt atât de departe este modul în care Bukayo Saka, Martin Odegaard și Gabriel Martinelli s-au dezvoltat sub comanda lui Mikel Arteta. Cei trei sunt printre cei mai buni jucători din campionat și sunt evaluați la 119 milioane de lire sterline, 92 milioane de lire sterline și, respectiv, 58 milioane de lire sterline.
Aceasta este o creștere destul de mare, având în vedere că primul a fost un absolvent de academie care nu a costat nimic, în timp ce ceilalți doi au costat în total aproximativ 35,3 milioane de lire sterline.
Echipele care completează topul celor șapte
Dintre cele care operează la o scară mult mai mică decât cele trei pretendente la titlu menționate mai sus, Brighton, Crystal Palace, Brentford și Aston Villa au apărut ca fiind cele mai bine conduse cluburi din afara candidaților obișnuiți. Și, desigur, în ceea ce privește succesul Seagulls în acest domeniu, acest lucru a fost deja bine documentat.
Cumpără ieftin, vinde scump. Acesta este motto-ul care i se potrivește probabil cel mai bine lui Brighton. Echipa de pe coasta de sud nu este străină de vânzarea de jucători la prețuri exorbitante, după ce i-a cumpărat pe bani puțini, Moises Caicedo, Marc Cucurella și Alexis Mac Allister fiind exemple bune în acest sens.
Puțini sunt cei care ar putea contrazice faptul că sunt cei care fac cele mai bune afaceri din campionat, excelenta lor echipă de scouting jucând, de asemenea, un rol-cheie în forjarea acestei reputații.
În timp ce alte echipe ar putea fi lăudate mai mult pentru că semnează jucători incredibili pe bani puțini, Palace nu este străină nici de o afacere. Acest lucru este evidențiat de diferența de 148 de milioane de lire sterline dintre costul total al echipei și valoarea de piață totală a echipei, fiind una dintre cele doar șapte echipe care au atins cifra cu trei cifre.
Aston Villa se clasează in topul cluburilor
Cele două bijuterii ale coroanei au fost, evident, Eberechi Eze și Michael Olise, înainte ca acesta din urmă să plece la Bayern Munchen, dar alte tinere prodigii includ vedeta EURO 2024 Marc Guehi și talentul 23/24 Adam Wharton.
Cu siguranță, nu este surprinzător faptul că Aston Villa a ajuns în topul cluburilor de aici. Sub conducerea lui Unai Emery, clubul și-a intensificat cu adevărat eforturile de a-i readuce pe Villans la punctele lor înalte din trecut.
Sezonul trecut, au făcut pași importanți în aceste ambiții prin calificarea în Liga Campionilor. Acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată de la începutul anilor 80. Astfel, prețurile plătite pentru jucători precum Ollie Watkins par niște alune în zilele noastre.
Pe de altă parte, includerea lui Brentford ar putea fi oarecum o surpriză. Deși au avut performanțe peste așteptări în trecut, în sezonul precedent au terminat pe locul 16. Acest lucru ar putea indica de fapt o performanță inferioară.
Se presupune că este al cincilea cel mai bine condus club din țară, dar, fără îndoială, se așteaptă să fie în și în jurul valorii de lupta pentru retrogradare în perioada următoare, cu excepția cazului în care pot obține o melodie de la Bryan Mbuemo și Ivan Toney din nou.
Cluburile cu cele mai mari înfrângeri
Festinul financiar al lui Chelsea nu a făcut nimic pentru a stabiliza era post-Abramovici. Sub conducerea lui Boehly, Blues au cheltuit mai mult decât oricine altcineva de la venirea noului proprietar american.
Iar în sezonul trecut, Gary Neville a sintetizat mai bine decât oricine strategia lor de afaceri precară. Acesta i-a numit „blue billion pound bottlejobs".
Sărbătoarea financiară a lui Chelsea nu a făcut nimic pentru a stabiliza era post-Abramovici. Sub conducerea lui Boehly, Chelsea a cheltuit mai mult decât oricine altcineva de la venirea noului proprietar american.
Pe locul 19, la mică distanță de ei, se află Manchester United. Diavolii roșii au avut întotdeauna reputația de a nu se teme să cheltuiască sume mari pe piața transferurilor. Astfel, au plătit în mod frecvent sume exagerate pentru jucători. Lucru ce i-a făcut să rămână cu fața roșie în ultima perioadă.
Printre transferurile recente care le accentuează diferența se numără Antony și Casemiro. În timp ce cheltuirea unor sume atât de mari pe un tânăr de 18 ani, Leny Yoro, va continua să le accentueze totalul pentru moment. Asta chiar dacă jucătorul are potențialul de a crește.