Falimentul City Insurance, companie care deținea o cotă de peste 60 la sută din piața asigurărilor de tip RCA, din țara noastră, a dus la o creștere constantă și semnificativă a acesteia.
Fără asigurarea RCA, proprietarul unei mașini înmatriculate în România nu poate circula pe drumurile publice.
În caz contrar, dacă este prins riscă o amendă foarte mare, de până la 2.000 de lei. În plus, agentul de poliție vă poate reține și certificatul de înmatriculare, până când veți plăti asigurarea RCA. Asta presupune alte drumuri și alt timp pierdut pentru proprietarul autoturismului.
În ultima vreme, prețul polițelor de asigurare au crescut foarte mult. În plus, de la o companie de asigurări la alta, pentru același tip de mașină, un român poate plăti chiar și dublu.
De exemplu, pentru un Passat, fabricat în anul 2012, cu motor de maxim 2.000 de centimetri cubi, prețul pentru asigurarea RCA poate varia între 757 lei și 1390 lei. Sumele sunt valabile pentru polițele pentru care au o perioadă de valabilitate de un an de zile.
Crește valoarea asigurărilor RCA
În ultima vreme, din cauza crizei financiare, tot mai mulți români preferă să își facă polițe de asigurare cu o valabilitate de doar șase luni.
În acest caz, valoarea asigurării este mai mică. De exemplu, pentru același tip de mașină, valoarea asigurării începe de la 492 de lei și poate ajunge până la 1.362 lei, la o altă companie de asigurări.
Specialiștii consultați de noi susțin că nu este o soluție ca polița de asigurare să fie înnoită tot la șase luni, deorece prețul plătit la nivelul unui an întreg este mult mai mare.
”În loc 757 de lei, valoarea cea mai mică percepută de una dintre companiile de asiguri, pentru un an, proprietarul mașinii va ajunge să plătească 894 de lei, dacă va alege să își tot facă polițe de asigurare, la fiecare șase luni. Și tot așa, la valoarea cea mai mare din piață, un român ar avea de plată peste 2.700 de lei, ceea ce deja reprezintă foarte mult”, ne-a explicat un broker de asigurări din Cluj Napoca.