Valoarea clubului Fiorentina. Istoria și performanțele remarcabile din fotbalul Italian

Valoarea clubului Fiorentina. Istoria și performanțele remarcabile din fotbalul Italian Emblema clubului Fiorentina. Sursă foto- facebook

ACF Fiorentina este un club de fotbal italian din orașul Florența, renumit în principal pentru tradiția bogată și pentru suportul fanilor extrem de pasionați. În ceea ce privește realizările din Serie A, Fiorentina are în palmares doar două titluri de campioană a Italiei.

În sezoanele trecute, echipa a dat dovadă de competivitate, luptând pentru marele titlu al Serie A, precum și în cupele europene. Acest lucru este așteptat și pentru acest sezon, fanii Fiorentinei se arată foarte implicați și creează o atmosferă intensă în fiecare meci de acasă.

Valoarea clubului Fiorentina

Dacă vorbim despre valoarea clubului Fiorentina, această echipă este estimată la valoarea de 251 de milioane de euro. Performanțele echipei au un impact major în stabilirea valorii clubului. De asemenea, Fiorentina beneficiază de venituri din drepturile TV, sponsorizări și vânzări de bilete. Toate aceste elemente aduc un plus în valoarea totală a clubului.

Jucător Fiorentina. Sursă foto- instagram

Jucător Fiorentina. Sursă foto- instagram

Istoria fotbalului în Florența este mai veche decât nașterea AFC Fiorentina. În 1898, a fost fondat Florence Football Club. Acest club a fost dizolvat câțiva ani mai târziu, în schimb două cluburi sportive mai vechi, Club Sportivo Firenze și Palestra Ginnastica Fiorentina Libertas, au înființat secții de fotbal în anii 1910. CF Fiorentina a fost fondată în 1926, prin fuziunea acestor două cluburi florentine, CS Firenze și PG Libertas.

Stadionul echipei, o bijuterie arhitecturală

Stadio Artemio Franchi a fost inaugurat oficial pe 13 septembrie 1931 cu un meci între Fiorentina și Admira Wien (1-0), deși a fost nevoie de încă un an pentru ca stadionul să fie complet terminat. Inițial, stadionul a fost numit Stadio Giovanni Berta și semăna deja foarte mult cu stadionul de astăzi. Avea o capacitate de aproximativ 45.000 de locuri.

Chiar și cu entuziasmul în jurul unui stadion nou și spațios care a fost construit în 1931, o mare parte din următorii 25 de ani ai clubului au fost petrecuți în diviziile inferioare ale fotbalului italian. Singurul punct pozitiv a fost câștigarea Coppa Italia în 1940.

Meci echipa Fiorentina. Sursă foto- instagram

Meci echipa Fiorentina. Sursă foto- instagram

După cel de-al Doilea Război Mondial, stadionul a fost redenumit Stadio Comunale, nume pe care l-a păstrat până în 1993.

Anii 50 au fost mult mai plini de succes pentru Fiorentina. După câteva clasări constante pe primele locuri în Serie A, clubul a câștigat primul său Scudetto în 1956. Echipa a avut o diferență de 12 puncte față de echipa de pe locul al doilea. Fiorentina a fost aproape de un trofeu poate și mai mare, atunci când a ajuns în finala Cupei Europene în sezonul următor. După ce a învins Grasshopper și Steaua Roșie, a trebuit să înfrunte Real Madrid pe stadionul Santiago Bernabeu. Echipa a ajuns în finală, dar a fost învinsă cu 2-0.

Perioada de aur a echipei Fiorentina

Pe teren italian, echipa a ieșit triumfătoare și în 1961, câștigând atât al doilea trofeu Coppa Italia, cât și prima Cupă a Cupelor, învingându-i în finală pe Glasgow Rangers.

Serie A. Sursă foto- wikipedia

Serie A. Sursă foto- wikipedia

Următorul deceniu s-a dovedit, de asemenea, productiv pentru club. După ce a câștigat o altă Cupă a Italiei în 1966, Fiorentina a câștigat al doilea Scudetto în 1969, învingând favoritele Milan și Cagliari. Clubul a continuat cu o serie de prestații mediocre în anii 70, dar a reușit totuși să câștige o nouă Coppa Italia în 1975.

După ce Flavio Pontello a preluat funcția de președinte în 1980 și a început să aducă câteva achiziții de marcă, cum ar fi Roberto Baggio, Fiorentina s-a aflat din nou în top. Cu toate acestea, chiar dacă a jucat un fotbal captivant și a obținut câteva clasări în partea superioară a clasamentului, clubul nu a reușit să câștige niciun trofeu în această perioadă.

Anii 90 au fost cam la fel pentru „La Viola”. Chiar și după achiziționarea unor jucători de înaltă calitate, precum Gabriel Batistuta, clubul a câștigat doar un singur trofeu Coppa Italia în 1996.

Perioada de tranziție suferită de club

Schimbarea de secol a adus vești șocante pentru fani. Clubul s-a dovedit a fi profund îndatorat. Drama a culminat în iulie 2001, când poliția a făcut o percheziție la domiciliul proprietarului Vittorio Cecchi Gori în cadrul unei anchete pentru spălare de bani. S-a descoperit că starea financiară a clubului era deplorabilă și AC Fiorentina a trebuit să declare falimentul în 2002.

Cu toate acestea, nu totul a fost pierdut. După falimentul clubului, un altul a fost creat în locul său, Fiorentina Viola. Noul club a fost nevoit să înceapă competiția din Serie C2. Cu toate acestea a reușit totuși să revină în primul eșalon într-un timp record.

Echipament echipa Fiorentina. Sursă foto- instagram

Echipament echipa Fiorentina. Sursă foto- instagram

Mai întâi după a sărit peste C1, trecând direct din Serie C2 în Serie B. Acest lucru s-a datorat probabil unei extinderi a Serie B de la 20 la 24 de echipe. După ce a învins Perugia în play-off, Fiorentina a revenit în Serie A pentru sezonul 2004-2005.

Pe parcurs, au cumpărat din nou drepturile asupra numelui și au revenit la denumirea de ACF Fiorentina.

În ceea ce privește stema, aceasta are o însemnătate aparte. Partea superioară a stemei în formă de zmeu este dominată de un „fleur-de-lis roșu” (o floare de crin), iar partea inferioară are inițiala „AFC” scrisă pe fond lila.

Ne puteți urmări și pe Google News