Evenimentul Zilei > International > VALIZA NUCLEARĂ, în CHIRIE la Trump Tower din New York. Cum s-a ajuns la această decizie
VALIZA NUCLEARĂ, în CHIRIE la Trump Tower din New York. Cum s-a ajuns la această decizie

VALIZA NUCLEARĂ, în CHIRIE la Trump Tower din New York. Cum s-a ajuns la această decizie

Valiza nucleară va sta în chirie într-un apartament din Trump Tower de la New York, a decis Departamentul Apărării al Statelor Unite.

Pentagonul va închiria un apartament din clădirea deținută de președintele Donald Trump pentru Biroul de Apărare al Casei Albe, astfel încât șeful statului american să aibă acces la acesta cât timp stă în clădirea sa din New York, potrivit unei scrisori citate de Reuters. Trump sau compania sa nu vor avea însă beneficii materiale de pe urma acestui aranjament.

Valiza nucleară, poreclită de Secret Service „football”, este transportată și păzită de oficiali ai biroului de apărare de la Casa Albă și conține codurile super-secrete necesare pentru lansarea rachetelor sau proiectilelor atomice, dar și dispozitive de comunicații super-criptate și sigure pentru convorbirile președintelui. 

Casa Albă, Secret Service și Departamentul Apărării nu au precizat dacă se vor face aranjamente similare și pentru celelalte reședințe private ale președintelui Trump, precum Mar-a-Lago, din Palm Beach (Florida) sau Trump National Golf Club din Bedminster (New Jersey), unde liderul american își petrece, de exemplu, weekendul în curs.

Departamentul Apărării i-a trimis șefei comisiei de apărare din Camera Reprezentanților, democrata Jackie Speier, în care James MacStravic îi aduce la cunoștință negocierile pentru închirierea unui aprtament în Trump Tower. În scrisoare se mai arată că astfel de aranjamente au mai fost încheiate pentru președinții și vicepreședinții anteriori, dar nu este limpede dacă s-a plătit sau nu chirie.

Reprezentanții Casei Albe au declarat că nu dețin informații despre această afacere, iar Pentagonul și Secret Service au refuzat orice comentariu. Nici Trump Organisation, compania actualului șef de stat, nu a răspuns jurnaliștilor, mai scriu cei de la Reuters.

În februarie, când s-a discutat pentru prima dată de o posibilă închiriere a unui spațiu în Trump Tower, unii membri ai Partidului Democrat (de opoziție) și-au exprimat temerile că un astfel de aranjament i-ar putea aduce beneficii financiare lui Donald Trump, pe cheltuiala contribuabililor americani.