Valeriu Zgonea, încă președinte al Camerei Deputaților, sprijinit oarecum de ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a fost cununat anul trecut de un personaj apropiat de oligarhii Kremlinului și asociat în afaceri cu un fost agent al serviciului militar sovietic, GRU. Este vorba de Stelian Nistor, fost proprietar al Iulius Mall Suceava, actor, ajuns director al teatrului Nottara de unde a fost dat afară în urma unui scandal de luare de mită. Dealtfel, Nistor, împreună cu Vlad Rădescu, alt actor – cunoscut doar pentru rolul din „Ciprian Porumbescu” – au și fost condamnați, inițial, pentru o șpagă de 40.000 de euro primită de la un turc, pentru o concesionare ilegală a unui spațiu al teatrului de pe bulevardul Magheru.

Nașul lui Zgonea, asociat cu un fost agent GRU

Stelian Nistor este asociat într-o firmă de transporturi cu Boris Golovin, fost ofițer GRU, serviciul militar de informații sovietic, reprezentant în România al oligarhilor ruși Oleg Deripaska și Igor Ziuzin, doi oligarhi ai Kremlinului, relata recent bn24. ro. Ziuzin controlează grupul OAO Mechel din care fac parte COS Târgoviște și Industria Sârmei Câmpia Turzii. Nașul lui Zgonea, Stelian Nistor, este asociat majoritar (65%) la firma Niso TransEurope SRL București, alături de deputatul PSD de Bacău Lucian Șova (35%), fost director în Ministerul Transporturilor, se arată într-o anchetă a siteului flux24.ro.

Sluga oligarhilor ruși

Nașul lui Zgonea este asociat majoritar (65%) la firma Niso TransEurope SRL București, alături de deputatul PSD de Bacău Lucian Șova (35%), fost director în Ministerul Transporturilor. Societatea lui Nistor controlează și societățile Regional Romlines și este acționar în Romcar Russian Buses SA București – deținută în proporție de 98,5% de același Boris Golovin.Nistor a recunoscut, acum opt ani, asocierea cu Golovin, explicând că o firmă la care este el acționar este acționară la o firmă de-a acestuia. A comentat ironic: „Ce afaceri să avem? Poate de spionaj”. Boris Golovin a recunoscut și el, pentru România Liberă, că este în România reprezentantul lui Oleg Deripaska. De asemenea, a recunoscut că a lucrat la GRU: „Si dacă am lucrat ce? E o poveste. O poveste frumoasă”. Oleg Deripaska are o avere estimată, în 2015, la 5,5 miliarde de dolari și deține cea mai mare companie de prelucrare a aluminiului din lume.

Stelian Nistor mare „meșter” mason

Investigațiile EVZ au scos la iveală, însă, un aspect mai puțin cunoscut, dar mai important. Personajul aflat în discuție, Stelian Nistor, mai are o calitate importantă: este Mare Maestru de Onoare al Marii Loji Naționale din România, mason de rangul 33, ocupând funcția de Suveran Mare Comandor într-unul din riturile de perfecționare ale masoneriei.

Această calitate a sa, extrem de importantă în condițiile în care numeroși reprezentanți ai statului și politicieni sunt masoni, deci subordonați lui Stelian Nistor, a ieșit la suprafață o dată cu suspendarea din toate activitățile masonice a „fratelui” Costel Iancu, fost șef al Ritului Scoțian Antic și Acceptat.

Suprem Mare Comandor

Ritul Scoțian Antic și Acceptat a fost instalat în România, în 1922, de către o delegație a Francmasoneriei Franceze. Pe 11 noiembrie 2006, Marele Orient de Rit Scoțian Antic și Acceptat din România s-a constituit regular în urma unui Convent care a avut loc la Cluj-Napoca. Costel Iancu a fost unul din fondatori. Excluderea sa din masonerie s-a produs ca urmare a unui decret semnat de Radu Bălănescu. În 23 septembrie 2015 – conform masonilor, anul 6015 – Marele Maestru al Marii Loji Naţionale din România, Radu Bălănescu, a trimis către fraţii săi un decret în care arată motivele ce au dus la suspendarea fratelui Constantin Iancu.

Mita de la Teatrul Nottara

Stelian Nistor s-a aflat în centrul atenției mass-media cu prilejul scandalului privind șpaga de la Teatrul Nottara, din martie 2000. Acesta, împreună cu un alt director al teatrului, Vlad Rădescu, a fost acuzat de un cetățean turc, Demir Melki, că ar fi cerut și primit o șpagă de 40.000 de euro pentru prelungirea unui contract de închiriere a unui spațiu din incinta instituției. El a fost trimis în judecată și condamnat la trei ani de pușcărie. Curtea Supremă a casat cazul, pe motiv de procedură incorectă. Ulterior, cei doi aveau sa fie achitați, pe motiv că probele – un martor și o înregistrare audio – ar fi fost insuficiente. „Am renunțat la teatru în urmă cu zece ani, a fost ca o iubire care a trecut. Povestea cu scandalul a fost o mare urâțenie. S-a terminat”, a declarat acesta, în februarie 2008, pentru România liberă. Deși are legături de afaceri multiple, nu vrea să vorbească despre ele: „Cu domnul Golovin nu am nici o legatură. O firmă în care sunt acționar majoritar este acționară la o firmă de-a lui. Ce afaceri să avem? Poate de… spionaj!”.