Valeriu Gheorghiță, despre efectele adverse ale vaccinului. Apar după a doua doză și cei mai expuși sunt tinerii sub 30 de ani

sursă: arhivă EvZ

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a vorbit despre efectele adverse ale vaccinării împotriva coronavirusului, în ceea ce privește inflamațiile cardiace. Principala grupă de risc în acest sens este reprezentată de tinerii cu vârste până în 30 de ani.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a transmis că reacțiile adverse ale vaccinării referitoare la miocardită (o inflamaţie a muşchiului cardiac) şi pericardită (o inflamaţie a membranei care anvelopează inima) reprezintă cazuri rare. Grupele de populație cu risc în acest sens reprezintă tinerii de până în 30 de ani.

Declarațiile medicului militar vin în contextul în care, vineri, OMS a transmis că există o "probabilă" legătură între cazurile de inflamație de la nivelul inimii și vaccinarea împotriva coronavirusului.

Care sunt grupele de risc vizate de inflamații la nivelul inimii, ca urmare a vaccinării anti-COVID-19

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, cele mai multe cazuri de reacții adverse la nivelul inimii sunt raportate în cazul tinerilor cu vârste până în 30 de ani. Reacțiile adverse se manifestă în special în rândul bărbaților și cu precădere după administrarea rapelului.

„Sunt ridicate semnale de siguranță legate de riscul de inflamație cardiacă. Mai frecvent apare la persoane sub 30 de ani, în mod deosebit la bărbați și mai frecvent după a doua doză de vaccin. Frecvența raportată la vaccinurile bazate pe ARN mesager este de circa două cazuri la 50.000 persoane vaccinate cu a doua doză.

Au fost 40 de cazuri raportate în SUA la un milion de persoane vaccinate. Toate au fost forme ușoare, după 3-4 zile persoanele au fost externate în stare bună. Este un aspect intens monitorizat. S-a recomandat să se treacă această reacție adversă în rezumatul vaccinurilor”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Avantajele vaccinării depășesc riscurile

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai declarat, despre cei doi adolescenți din România care au prezentat inflamații la nivelul inimii, ca urmare a vaccinării împotriva coronavirusului, că „amândoi au avut o evoluție favorabilă”.

„Avantajele depășesc riscurile. Riscurile sunt foarte mici, reacțiile sunt foarte rare”, a mai transmis medicul la Antena3.

La finele lunii iunie, Valeriu Gheorghiță a precizat că și virozele clasice pot provoca miocardită, nu doar vaccinarea, iar cazurile de boală în acest sens sunt puține. „Infecția cu SARS-CoV-2 poate să determine miocardite la tineri și acel sindrom inflamator multisistemic care asociază, în contextul bolii, în definiția bolii, atingerea cardiacă, practic, afectarea cardiacă. Incidența acestui sindrom inflamator multisistemic la copii este de un caz la 1.000 de cazuri de COVD-19, la copil”, a declarat medicul.

OMS: Există o legătură "probabilă" între cazuri de inflamație și vaccinare

Experţii Comitetului consultativ mondial ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru securitatea vaccinurilor explică faptul că aceste cazuri de miocardită și pericardită au fost semnalate în mai multe ţări, în special în SUA. După examinarea mai multor date, experţii OMS au concluzionat că "datele actuale sugerează o legătură de cauzalitate probabilă între miocardită şi vaccinurile cu ARN mesager".

"O monitorizare este în curs pentru a determina efectele pe termen lung", au mai precizat aceștia.

 Un nou studiu publicat în jurnalul JAMA Cardiology, evaluat de experți, a raportat un număr „mai mare decât era de așteptat” de cazuri de miocardită în rândul membrilor militari de sex masculin după a doua doză de vaccin mARN împotriva virusului Covid-19. Se consideră că beneficiile depășesc riscurile, dar datele încă „subliniază necesitatea ca noi să fim vigilenți”, spune un expert.