Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. DISPUTA cu UDMR, MOTIVUL pentru care Popa face un pas în SPATE. Breaking news. CUTREMUR în PSD. Ministrul Educației a DEMISIONAT!

Autor: | | 3 Comentarii | 6472 Vizualizari

Ministrul Educației, Valentin Popa, și-a anunțat joi demisia din funcție, la opt luni de la învestirea în funcţie. Amtintim că Valentin Popa se afla pe lista miniștrilor remaniabili, apărută după CEx al PSD. De altfel, joi dimineaţa, el a şi purtat o discuție decisivă cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care avut o importanţă decisivă în anunţarea demisiei sale. Ulterior, au ieșit la veală și motivele care au stat la baza deciziei sale. Valentin Popa a declarat că a hotărât să își dea demisia din funcția de ministru al Educației deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanței privind desfășurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităților.

UPDATE: „Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de abrogare a punctului 16 din Ordonanță, ca orele de Română la clasele cu predare în limbile minorităților naționale să fie desfășurate în limbile minorităților, de profesori de specialitate. UDMR dorește revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susținute în afara normei de bază și plătite suplimentar de către învățătorii de la clase care predau în limbile minorităților și care astfel primeau până la 20% în plus la salariu. După prânz, am anunțat-o pe doamna premier că demisionez”, a declarat fostul ministru.

Decizia lui Valentin Popa vine după ce UDMR i-a reproșat acestuia că a introdus în ordonanța privind predarea limbii române în școlile cu predare în limbile minorităților anumite modificări. Concret, ordonanta 9/2018, prevede ca în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura Română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.

Potrivit documentului, predarea limbii române în școlile minorităților era susținută de către învățătorii care nu aveau studii universitare de limba română. Kelemen Hunor a declarat că ministrul Valentin Popa a luat două decizii în ultimele trei săptămâni cu care UDMR nu a fost de acord, reclamând faptul că Uniunea nu a fost consultată.

Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa s-a născut la 12 iulie 1964. A studiat la Liceul industrial „Nicu Gane” din Fălticeni, judeţul Suceava (1979-1983), apoi la Institutul Politehnic Iaşi, Facultatea de Electrotehnică (1984-1989), unde a obţinut o diplomă de inginer în specializarea Electronică şi Telecomunicaţii. Deţine un titlu de Doctor în specialitatea Componente, dispozitive şi circuite electronice, obţinut la Institutul Politehnic Iaşi (1994-1998), potrivit CV-ului publicat pe site-ul www.usv.ro.

A urmat un stagiu de specializare în cadrul programului TEMPUS la Instituto Politecnico de Porto (1993-1994), un stagiu de specializare în cadrul programului TEMPUS la Universite des Sciences et Technologies de Lille, Franţa (1997), un stagiu de perfecţionare în producţie şi cercetare în cadrul Bluechips Co., Chiang Mai, Thailanda (2001-2002), potrivit www.eed.usv.ro.

A fost preparator universitar (1989-1992), apoi asistent universitar (1992-1995), şef lucrări (1995-1999), conferenţiar universitar (1999-2004) la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava. Profesor universitar (din 2005) şi conducător de doctorat (din 2009) în cadrul aceleiaşi instituţii. Şef al Catedrei de Calculatoare şi Automatizări (2004-2011), director al Departamentului de Calculatoare, Electronică şi Automatică (2011-2012), rector al Universităţii ''Ştefan cel Mare'' Suceava (din 2012). Are o bogată activitate publicistică de specialitate.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI