Afacerea Casa Daria din Valea Doftanei a apărut în urma unei alegeri. În 2020, Alexandra Postolache a trebuit să decidă: fie să-și ia un loc de muncă, pentru a face rost de bani, fie să vândă mașina familiei. A ales să obțină niște bani de pe urma automobilului și să se concentreze întru totul pe finalizarea construcției la Casa Daria. Și se pare că a făcut alegerea corectă, căci acum aceasta este una dintre cele mai vizitate locații de cazare din zonă, precum și un punct gastronomic local ce atrage tot mai mulți vizitatori.
„Este din ce în ce mai aglomerat. Sunt din ce în ce mai mulți turiști în Valea Doftanei”, spune Alexandra Postolache. „Erau și înainte afaceri de acest gen, bineînțeles, iar asta ne-a oferit curaj să încercăm și noi să mergem mai departe cu proiectul nostru”.
La început, Casa Daria avea trei camere de închiriat. Dar, cu timpul, prin investițiile făcute, numărul lor s-a dublat. Banii obținuți au provenit atât din serviciul de cazare, cât și din munca cu animalele pe care familia le deține și care sunt destul de numeroase. Alexandra Postolache și familia sa au în jur de 200 de oi și 13 vaci. O parte din venitul lor vine și de aici: „Vindem, în mare parte, brânză, lapte, cașcavea și așa reușim să ne mai suplimentăm venitul lunar”.
Celebra cașcavea
Și că tot s-a adus vorba, Alexandra este cunoscută în zonă pentru cașcaveaua pe care o face, un produs tradițional al locului. Cașcaveaua se mai face și în alte regiuni, prin apropiere de Valea Doftanei, însă aici localnicii o fierb în apă cu sare, spre deosebire de fierberea în zer, cum se practică la Comarnic sau la Bran. „Gustul nu este același, este cu totul diferit”, spune Alexandra, în cadrul unui interviu pentru revista Capital. „Iar zona este renumită în țară pentru cea mai bună cașcavea”.
Producția de la Casa Daria este vândută, în general, turiștilor. Alexandra le oferă acestora să guste, să vadă dacă le place, și nu puțini sunt cei care și aleg să cumpere de la ea. Ba chiar mulți dintre ei se întorc și o vizitează doar pentru a-și reface stocul de cașcavea.
În plus, la Casa Daria se regăsește și un punct gastronomic local, un restaurant în propria gospodărie unde turiștii poposesc ca să mănânce preparate proaspete cu ingrediente de sezon. Căci acesta este conceptul unui punct gastronomic local - gazda pune pe masa vizitatorilor o mâncare gustoasă gătită cu ce se regăsește în grădina sa în acea perioadă sau cu ce pot oferi producătorii locali din zonă. „Punctul gastronomic local îl avem deschis din această primăvară. Lucrăm să dezvoltăm și această parte a afacerii noastre, să oferim turiștilor cele mai bune experiențe”, explică antreprenoarea.
Punctele gastronomice locale, o adevărată industrie
Alexandra Postolache spune că foarte mulți turiști care ajungeau la ea o întrebau dacă are posibilitatea de a le oferi și un mic dejun. Nu a avut curajul la început, însă, la un moment dat, a aflat despre conceptul punctelor gastronomice locale. Apoi a participat la cursuri de specialitate în urma cărora a dobândit o diplomă de acreditare și a întreprins apoi toate demersurile pentru a deschide un punct gastronomic local care, din primăvara anului acesta, poate fi vizitat de cei ce traversează zona.
„Momentan, o luăm încet. Am ales să avem un circuit închis, momentan. Asta pentru a nu ne aglomera, ceea ce ar duce la o treabă nu de cea mai bună calitate. Vrem să avem timp să facem totul bine. De aceea, pentru moment, oferim mâncare în acest sistem turiștilor de-i avem la cazare. Doar atunci când suntem liberi primim și vizitatori care poposesc la noi doar ca să mănânce”, explică Alexandra Postolache.
Un punct gastronomic local nu are voie să aibă angajați, doar membrii familiei gazdă lucrează. Iar pe Alexandra o ajută adesea copiii, soțul sau cumnata pentru a reuși să-și gestioneze timpul mai bine în favoarea turiștilor.
Alexandra vă așteaptă la masă
Alexandra este o gospodină desăvârșită, îi place să gătească și să bucure oamenii cu ceea ce iese din mâinile ei. Celor care ajung la Casa Daria le gătește preparate cu ingrediente proaspete, iar cele tradiționale și cele locale sunt foarte apreciate. „În această perioadă le ofer turiștilor, pe lângă cașcaveaua de care am menționat deja, supe, cum ar fi cea cu tăiței de casă, bulz cu pastramă, care este foarte cerut, dar și miel la tuci. Și cu mulți dintre ei fac împreună mâncarea. Sunt curioși să vadă cum se fac unele preparate pe care dânșii nu le mai mâncaseră până atunci. Este o activitate și o experiență plăcută, atât pentru ei, cât și pentru noi”, povestește Alexandra.
Gospodina de la Casa Daria, chiar dacă vede industriea turismului ca fiind aglomerată, spune că viața de antreprenor cu unitate de cazare și gastronomie este una frumoasă. Și-a făcut foarte mulți prieteni în acești ani și a creat legături trainice cu numeroși vizitatori. „Sunt încântată că foarte mulți dintre ei revin la noi. Au fost încântați de experiența de la Casa Daria și se întorc sau le spun și altora cum s-au simțit aici și îi invită cu drag să ajungă și ei pe Valea Doftanei”, precizează antreprenoarea.
În ajutorul comunității
După cum a menționat și Alexandra mai sus, turismul din Valea Doftanei se dezvoltă, numărul turiștilor este din ce în ce mai mare de la an la an. Iar comunitatea locală de antreprenori în domeniu crește împreună. Oamenii se cunosc între ei, se ajută cu fiecare ocazie și se recomandă unii pe alții.
Dacă la Casa Daria nu e liber, Alexandra îndrumă turiștii către alte unități de cazare din zonă. Sau, când este întrebată ce mai pot face prin împrejurimi, știe exact ce să le recomande. Cum sunt, de exemplu, prietenii ei care dețin ATV-uri de închiriere sau cei care fac alte activități. Este vorba despre un mic ecosistem dezvoltat de antreprenorii din zonă tocmai pentru a ajuta Valea Doftanei să crească frumos în ceea ce privește turismul, din toate punctele de vedere.
Doar la Casa Daria, la Alexandra, au ajuns anul trecut peste 150 de turiști. Gazda spune că, în fiecare an, cele mai aglomerate perioade sunt lunile iulie și august, așa că se pregătește de zor pentru vizitatori, să-i primească cât se poate de bine. „Avem ocupat pentru perioada următoare aproape toate weekend-urile, ba chiar și câte o săptămână întreagă. Ajung la noi oameni din diverse locuri ale țării, curioși să descopere zona. Și asta nu poate decât să ne bucure”, ne-a mai declarat Alexandra Postolache.