România s-a confruntat, vineri, cu o situație atipică, seismografele Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului înregistrând nu mai puțin de 4 cutremure în mai puțin de două ore.
Patru cutremure, cu magnitudini de 2,0 și 2,3 grade pe scara Richter, s-au produs vineri în județul Vrancea, scrie redacția.ro.
Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un seism s-a produs la ora 10.53, la o adâncime de 18 de kilometri și a avut o magnitudine de 2,3 grade. Al doilea cutremur a fost înregistrat două minute mai târziu, la ora 10.55. Acesta a avut 2,1 grade pe scara Richter și a avut loc la 24 de kilometri adâncime.
Cel de-al treilea cutremur s-a produs la 11.13. A avut 2 grade pe scara Richter și a avut loc la 20 de kilometri adâncime. Cel mai recent cutremur a fost înregistrat la 12.19, având o magnitudine de 2 grade pe Richter. De această dată, mișcarea telurică s-a produs la o adâncime de 21 de kilometri.
La finalul săptămânii trecute, pe 6 septembrie mai exact, în România a avut loc un alt seism, de această dată în Bucovina. A fost un cutremur slab, de 3 grade pe Richter, produs la o adâncime de doar 3 kilometri.
Până în prezent, la nivelul lui 2020, cel mai puternic cutremur s-a înregistrat în dimineața zilei de 31 ianuarie, cu o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter, în zona Vrancea și județul Vrancea, la adâncimea de 120 km. Mișcarea telurică s-a simțit și la București.
Specialiștii consideră că zona Vrancea este un stadiu final al unei foste zone de subducție. Toate seisme din această zonă au același tip de plan de falie, orientat NE-SV, potrivit gandul.ro.
Cele mai puternice cutremure din zona Vrancea, care s-au soldat și cu pierderi de vieţi omeneşti, s-au înregistrat la 26 noiembrie 1802, 10 noiembrie 1940 (a avut adâncimea focarului de 122 km şi magnitudinea de 7,4 pe scara Richter) şi 4 martie 1977 (adâncimea focarului fiind de 93 km şi magnitudinea de 7,2 pe scara Richter).
Zona seismică Vrancea este cea mai importantă regiune seismologică din România, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.