Vadim Krasnoselski îndeamnă la calm în relațiile dintre Chișinău și Comrat

Vadim Krasnoselski îndeamnă la calm în relațiile dintre Chișinău și ComratSursa: novostipmr.com

Vadim Krasnoselski, liderul separatiștilor de la Tiraspol, s-a plasat, surprinzător, pe o poziție rezervată față de o dezinformare lansată de regimul Putin cu privire la așa-zisele intenții ale Republicii Moldova față de autonomia Găgăuzia.

Propaganda Kremlinului privitoare la Găgăuzia și poziția lui Krasnoselski

Reamintim că suprimarea autonomiei găgăuze este o dezinformare lansată de propaganda lui Putin cu ocazia semnării Acordului de Asociere a Moldovei la UE, din 2014. Acum, în contextul referendumului pentru integrarea europeană, stabilit pentru 20 octombrie 2024, tema a fost reluată, mai ales prin intermediul Evgheniei Guțul, bașcana Găgăuziei, o apropiată a condamnatului fugar Ilan Șor, șeful falangei putiniste numite Blocul politic „Pobeda”.

Într-un interviu pentru publicația rusă de stat „Ria Novosti”, Vadim Krasnoselski a declarat că urmărește „evoluția acestei situații și speră toate că contradicțiile vor fi rezolvate”.

Liderul separatist Vadim Krasnoselski a îndeamnat Chișinăul și Comratul să aibă grijă cu aceste acuzații. „Consider – și acest lucru este relevant și pentru relațiile moldo-transnistrene – că trebuie să facem tot posibilul pentru a evita escaladarea și a adera la forme civilizate de dialog. Nu este nevoie să creștem conflictul”, a spus Krasnoselski.

Evghenia Guţul la Moscova

Evghenia Guţul la Moscova/ Sursa foto: Captură

Despre ce vorbește Vadim Krasnoselski

Evghenia Guțul, guvernatoarea regiunii găgăuze, acuză constant de încălcare a Legii privind statutul special al regiunii găgăuze, Guvernul de la Chișinău.

Expresiile provocatoare, lansate în februarie 2014, sunt folosite în contextul referendumului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ce va avea loc pe 20 octombrie. Dezimformatorii leagă integrarea Republicii Moldova în Uniunea Euroapeană de libertatea găgăuzilor de a-și alege singuri modul prin care să se dezvolte extern autonomia.

Putiniștii din Găgăuzia citesc greșit legile

Realitatea este diferită. Locuitorii regiunii autonome Găgăuzia, au dreptul la autodeterminare externă numai în cazul în care Republica Moldova își pierde independența conform Legii din 23 decembrie 1994.

Odată cu integrarea in Uniunea Europeană, republica Moldova nu își pierde statutul  de stat independent și suveran. Mesajele care susțin contrariul sunt neîntemeiate.

Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), comunica în noiembrie 2023 că „Federaţia Rusă își intensifică „la un nivel fără precedent” acţiunile și faptele orientate spre ancorarea Republicii Moldova în spaţiul său de influenţă.

La nivel operațional, atacurile la adresa proceselor democratice au ca scop „compromiterea vectorului de integrare europeană, prin amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în special în regiunea găgăuză: propagandă şi alterarea spaţiului informațional; ingerința Rusiei în procesul electoral din Republica Moldova; operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse; exploatarea elementelor de crimă organizată ş.a” se comunică în același raport al SIS al Republicii Moldova.