Liderul PRM a criticat la ieşirea de la consultările de la Cotroceni nominalizarea Monicăi Şerbănescu la şefia DNA, mărturisind că ajunge să-l regrete pe Daniel Morar. "Monica Şerbănescu nu are calificarea necesară (pentru a conduce DNA - n.r.). În primul rând pentru că nu este măritată. (...) A lucrat pe la Curtea de apel, am înţeles că a săpat-o pe fosta ei şefă", a spus liderul PRM, întrebat de ziarişti de ce Şerbănescu nu este potrivită pentru funcţia de procuror şef al DNA. Vadim Tudor a spus că ar fi fost bine dacă Daniel Morar ar fi dat drumul la "cele aproape 2.000 de dosare de mare corupţie pe care le muşamalizează" şi în care s-ar ancheta fraude în care statul român a fost păgubit cu 70 de miliarde de euro.
În ceea ce priveşte votul privind avizul de începere a urmăririi penale în cazul unor demnitari, PRM va vota pentru judecarea tuturor celor vizaţi, iar dacă sunt nevinovaţi, atunci să demonstreze acest lucru în faţa justiţiei, a declarat C. V. Tudor.
Totodată, el a precizat că monitorizarea continuă a României de către Comisia Europeană este "umilitoare" şi că trebuie luate măsuri pentru încetarea ei.
La consultările de la Cotroceni s-a discutat şi problema războiului din Caucaz, însă C. V. Tudor a precizat că nu poate face publice concluziile. "Noi am îndemnat la neutralitate prudentă", a spus el. Pe această temă, şeful statului a convocat o şedinţă de urgenţă a CSAT.
Boc: "Monitorizarea României depinde de decizia în dosarele Mitrea şi Năstase"
Preşedintele PD-L Emil Boc a declarat la ieşirea de la consultările de la Cotroceni că depinde în mare măsură de Parlament ca monitorizarea României să înceteze din 2009.
Astfel că Legislativul, are, potrivit lui Boc, două obligaţii majore: să nu mai fie o barieră în calea anchetelor judiciare cu privire la înalţii demnitari şi să nu se mia pună frână organelor judiciare în anchetele ce le desfăşoară.
"Mâine este un hop important şi semnalul de încetare a monitorizării începe chiar de mâine prin decizia Parlamentului", a mai spus preşedintele democrat-liberal, citat de Realitatea.
Mâine, Camera Deputaţilor se reuneşte în sesiune extraordinară. Parlamentarii vor discuta cazurile deputaţilor Adrian Năstase şi Miron Mitrea pentru care DNA a cerut aviz de începere a urmăririi penale.
Însă, preşedintele PC Daniela Popa a precizat că problema Parlamentului este aceea de a se întruni şi de a tranşa problema dosarelor demnitarilor pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale. Comsia Europeană nu poate impune, prin raportul său, o decizie a Legislativului, spune liderul conservator.
PNL va vota pentru urmărirea penală
Ministrul Internelor, Cristian David, a declarat că ridicarea monitorizării României în iulie 2009 este un obiectiv realizabil şi a anunţat că PNL va vota în favoarea cererilor DNA de avizare a începerii umăririi penale împotriva foştilor miniştri Adrian Năstase şi Miron Mitrea.
"Parlamentul trebuie să renunţe la iniţiative care împiedică realizarea actului de justiţie", a adăugat el, citat de Mediafax.
David a mai precizat că Guvernul a întocmit un plan de acţiune în vederea ridicării monitorizării României pe Justiţie în iulie 2009 şi că acest plan trebuie sprijinit şi politic.
Partidele politice s-au întâlnit astăzi, pentru a patra oară în acest an, cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni. Tema discuţiilor care au început la ora 11:00 este raportul Comisei Europene pe Justiţie, făcut public luna trecută.
Şeful statului doreşte să ajungă la un numitor comun cu politicienii astfel încât România să iasă de sub monitorizarea Comisiei anul viitor.
Vom reveni cu amănunte.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:38
CITIŢI ŞI: