Vaccinul poliomielitic lipsește din România. Medicii atrag atenția asupra riscului de reapariție a bolii

Vaccinul poliomielitic lipsește din România. Medicii atrag atenția asupra riscului de reapariție a bolii

Medicii români avertizează cu privire la riscul reapariției poliomielitei și susțin că numărul dozelor de vaccin, în caz de nevoie, este insuficient. Îngrijorarea cu privire la reapariția acestei boli a apărut, după ce virusul a fost descoperit în sistemul de canalizare din Londra. Deși oficialii din sănătate atrag atenția părinților să-și imunizeze copiii, stocurile de vaccin sunt insuficiente.

Primele îngrijorări cu privire la reapariția virusului poliomielitic au apărut la Londra, în Marea Britanie. În urmă cu câteva luni, specialiștii britanici în sănătate publică au descoperit virusul în probele recoltate din sistemul de canalizare din Londra. Studiile au arătat că există un risc de reapariție a aceste boli mortale și au recomandat părinților să-și vaccineze copiii.

În România, medicii de familie atrag atenția că stocurile de vaccin antipoliomielitic sunt insuficiente. Ei arată că în unele zone vaccinurile lipsesc, chiar, cu desăvîrșire. Practic, spun medicii, autoritățile nu sunt pregătite să facă față unei eventuale situații de criză provocate de apariția virusului care provoacă poliomielita.

„Ce pot să vă spun este că, atât pentru luna iulie, cât și pentru luna august, noi primim vaccinurile la începutul lunii, iar pentru cele două luni, la nivelul Direcției de Sănătate Publică Cluj, nu au existat în stoc vaccinul hexavalent, astfel încât medicii de familie din Cluj nu au primit acest vaccin”, a spus dr. Claudia Pop – medic de familie din județul Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform reglementărilor sanitare, schema de vaccinare din programul național de imunizare include administrarea acestui vaccin la vârsta de 2 luni, 4 luni și 11 luni. Împreună cu vaccinul antipoliomielitic se mai administrează încă un ser pentru infecția cu pneumococ.

Situația este dificilă și la Iași

Nici la Iași situația nu este tocmai roz. Din cauza lipsei vaccinului, părinții, obișnuiți să-și vaccineze copiii la vreme, sunt nevoiți să aștepte. În aceste condiții, pentru a nu pierde timp, unii au decis să-și cumpere singuri, din farmacii, vaccinurile necesare. Însă costurile sunt destul de ridicate și nu oricine și le poate permite.

Conform reprezentanților DSP Iași, cele două vaccinuri, cel hexavalent și cel pneumococic costă, în total, în jur de 500 de lei. Suma este destul de ridicată, însă părinții fac sacrificii pentru copii.

„Pacienții sunt îngrijorați pentru că aceia care vor să facă vaccinul copiilor lor sunt obișnuiți să le facă la timp. Noi i-am asigurat că ei pot recupera aceste doze când vaccinurile vor apărea. Unii dintre ei s-au decis să-l și cumpere ca să-și facă la timp vaccinul hexavalent, vaccinul pneumococic sunt în jur de 200 și aproape 300 de lei”, a declarat Sandra Alexiu din cadrul DSP Iași, conform Antena 3.