Evenimentul Zilei > International > Vaccin anti-COVID-19 la liber în Bulgaria. Țara vecină a declarat forfait vaccinării în etape
Vaccin anti-COVID-19 la liber în Bulgaria. Țara vecină a declarat forfait vaccinării în etape

Vaccin anti-COVID-19 la liber în Bulgaria. Țara vecină a declarat forfait vaccinării în etape

Bulgaria a renunțat la strategia dezastruoasă de vaccinare în etape. Acum va putea fi imunizat oricine dorește împotriva COVID-19. Țara vecină are cel mai mic procent de populaţie vaccinată din Europa.

Vaccin anti-COVID-19 la liber în Bulgaria! Lipsa de interes pentru vaccinarea anti-COVID-19 în rândul unei mari părţi a populaţiei bulgare a dus la renunţarea de către guvernul de la Sofia, la strategia de vaccinare în etape.

Vaccin anti-COVID-19 la liber în Bulgaria!  Vaccinul  oferit populației a dus la explozia numărului de vaccinări

Astfel, vaccinul anti-coronavirus este oferit oricui doreşte să se vaccineze, potrivit Digi 24. Această decizie a condus la creşterea notabilă a numărului persoanelor imunizate, relatează Agerpres.

După ce premierul Boiko Borisov a dispus vineri ca centrele de vaccinare să fie deschise pentru toată lumea, circa 33.000 de persoane fiind vaccinate în ultimele 3 zile. Este o creștere majoră faţă de 90.000 de vaccinări din cele 7 săptămâni anterioare.  Bulgaria a ajuns acum la un procent de circa 1,7% din populaţie vaccinată, cel mai mic din Europa.

Într-un mesaj în care a anunţat renunţarea la strategia de vaccinare în etape, premierul a deplâns faptul că numai circa 10% dintre persoanele care au cerut să fie vaccinate, conform etapei în care se regăseau, s-au prezentat la centrele de vaccinare la data când au fost programate.

Înaintea de a schimba strategia, Bulgaria se afla în fazele a treia şi a patra a procesului de vaccinare. Este vorba de vaccinarea persoanelor de peste 65 de ani, a angajaţilor din domeniul securităţii şi a celor din sectoarele esenţiale.

Bulgaria a comandat o cantitate mare de vaccinuri de la AstraZeneca

Potrivit sondajelor, aproximativ jumătate dintre bulgari refuză vaccinarea anti-COVID-19. Alţi circa 23% încă se mai gândesc dacă se vor vaccina. Bulgaria a decis și folosirea tuturor dozelor de vaccin disponibile. Nu s-au constituit rezerve pentru rapel, anticipându-se o creştere a livrărilor de vaccin în martie.

Cea mai mare cantitate de vaccin comandată de guvernul bulgar este cel produs de AstraZeneca, 4,5 milioane de doze. Celelalte comenzi sunt de 3 milioane de doze Pfizer/BioNTech şi 460.000 doze Moderna.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a decis ca la sfârşit de săptămână centrele de vaccinare să fie deschise non-stop. La rândul său, premierul Borisov a spus că „echipele (mobile de vaccinare) trebuie să ajungă la oamenii care doresc să se vaccineze chiar şi în zonele cele mai mici şi izolate”. Ministrul sănătăţii Kostadin Anghelov a asigurat că se iau măsuri logistice în acest scop.