Vaccin controversat pentru eleve

Vaccin controversat pentru eleve

Produsele care ar putea fi folosite pentru imunizarea gratuită a fetiţelor de clasa a IV-a contra cancerului de col au stârnit dezbateri aprinse în UE.

Elevele de clasa a IV-a vor fi vaccinate gratuit împotriva cancerului de col uterin începând din această toamnă. Deşi ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, anunţa miercuri luna octombrie ca dată sigură pentru debutul campaniei, acesta a revenit ieri anunţând vaccinarea pentru o dată nesigură, în această toamnă.   În plus, Ministerul Sănătăţii (MS) nu a organizat până acum licitaţiile pentru procurarea produselor. Unul dintre produsele care ar putea fi folosit, Gardasil, a trezit dezbateri aprinse în UE după ce două europence vaccinate cu acest produs au decedat, iar în alte cazuri s-au semnalat efecte adverse grave. Teoretic, reacţiile adverse pot fi foarte grave

Cu toate că oficialii MS refuză să spună care dintre cele două vaccinuri de pe piaţa din România va fi introdus în schema de vaccinare obligatorie, există indicii că ambele variante vor fi luate în considerare. În cazul în care conducerea MS va alege un singur produs, cel mai probabil va fi vorba despre Gardasil (produs de compania americană Merck Sharp&- Dohme), deoarece este mai eficient decât Cervarix (produs de Glaxo- SmithKline - GSK), dar prezintă şi mult mai multe riscuri, spun specialiştii. În timp ce vaccinul GSK este bivalent (conţine genotipurile 16 şi 18), cel al Merck este tetravalent (conţine în plus şi genotipurile 6 şi 11, implicate în apariţia verucilor genitale).

Gardasil poate produce de la greaţă şi febră la tulburări respiratorii şi probleme toracice. „Deşi aceste reacţii adverse sunt rare, teoretic ele pot fi grave, iar uneori chiar foarte grave. Fiind foarte recent introdus pe piaţă, medicamentul trebuie considerat insuficient de bine cunoscut. OMS apreciază că un medicament este relativ bine cunoscut după cel puţin cinci ani de la introducerea sa pe piaţă“, subliniază Ioan Fulga, profesor de farmacologie la UMF „Carol Davila“ din Bucureşti. 1,5 milioane de europeni, vaccinaţi cu Gardasil

Numele vaccinului produs de Merck a fost asociat şi cu două decese înregistrate în Europa. „În ambele decese, cauza morţii nu a putut fi identificată. Nu a fost stabilită o relaţie cauzală între moartea celor două tinere şi administrarea de Gardasil“, se arată în cel mai recent comunicat al Agenţiei Europene de Medicamente (EMEA) pe această temă. EMEA a autorizat vaccinul la sfârşitul anului 2006, iar de atunci peste 1,5 milioane de europeni s-au vaccinat. Conducerea companiei Merck consideră că româncele nu au motiv de îngrijorare. „Niciun caz de reacţii adverse nu a fost raportat până în prezent în România după administrarea vaccinului. Până acum, 13.000 de tinere au fost vaccinate“, subliniază Sorin Popescu, corporate external affairs manager în cadrul companiei Merck România.

DEZACORD

Părinţii pot refuza sub semnătură vaccinarea

Dacă aveţi o fetiţă care este în clasa a IV-a şi nu doriţi ca ea să fie vaccinată gratuit împotriva cancerului cervical trebuie să daţi o declaraţie în scris în acest sens în şcoala unde învaţă. Procedura se află la limita dintre legal şi ilegal. „Deşi legea prevede amendarea părinţilor care refuză vaccinarea copiilor lor din schema obligatorie, până acum nu a fost aplicată nicio sancţiune“, spune Adriana Pistol, şeful Centrului pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile.

Ne puteți urmări și pe Google News