Vaccin contra coronavirus. Anunțul specialiștilor americani

Vaccin contra coronavirus. Anunțul specialiștilor americani

Cercetătorii americani au demarat procedurile de dezvoltare a unor vaccinuri potenţiale împotriva noului tip de coronavirus apărut în China, 2019-nCoV.

Astfel specialiștii de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite şi cei ai grupului Johnson & Johnson lucrează din plin, însă coordonatorii proiectului au declarat marți că această activitate va dura mai multe luni.

„Am lansat deja procedura de dezvoltare a unui vaccin la NIH alături de mai mulţi colaboratori ai noştri”, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), într-o conferinţă de presă organizată la Washington.

Dezvoltarea noilor vaccinuri se bazează pe colaborarea cu compania de biotehnologie Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, finanţată pentru acest proiect de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, o organizaţie de tip parteneriat public-privat.

Fauci a recunoscut că este posibil ca epidemia să scadă în intensitate înainte ca un vaccin să fie obţinut, aşa cum s-a întâmplat în cazul epidemiei de SARS din 2002-2003.

Va fi nevoie de trei luni pentru a demara un test de fază 1, apoi de trei luni pentru a obţine datele necesare, înainte de eventuala lansare a unui test de fază 2 pe un eşantion mai mare de persoane, a precizat directorul NIAID.

„Vom avansa ca şi cum ar trebui să implementăm deja vaccinul. Avem în vedere cele mai grave scenarii, în cazul în care această epidemie se va intensifica”, a completat el.

În aceeaşi conferinţă de presă şi Alex Azar, secretarul pentru Sănătate, i-a îndemnat pe oamenii de ştiinţă chinezi să îşi îmbunătăţească cooperarea cu cercetătorii americani.

Imediat după aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Guvernul chinez au anunţat că s-au pus de acord pentru a trimite experţi internaţionali în China. Autorităţile de la Washington au cerut celor de la Beijing încă din 6 ianuarie să permită accesul specialiştilor americani în epidemii, a dezvăluit Alex Azar.

Directorul ştiinţific de la Johnson & Johnson, Paul Stoffels, a declarat marţi într-un comunicat că această companie lucrează la un vaccin, folosind aceeaşi tehnologie ca cea utilizată împotriva virusului Ebola, în prezent administrată în Republica Democrată Congo şi în Rwanda.

„Aceeaşi tehnologie a fost utilizată pentru a dezvolta candidaţii noştri vaccinali contra Zika şi VIH”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News