Vacanţele şcolare, pliate pe sărbătorile religioase şi pe concediile părinţilor

Vacanţele şcolare, pliate pe sărbătorile religioase şi pe concediile părinţilor

Un an şcolar cu o vacanţă de vară mai scurtă şi una de iarnă mai lungă, cu zilele libere pentru sărbători adaptate în funcţie de regiuni. Acestea sunt câteva dintre propunerile care ar putea să contureze o altă structură a anului şcolar.

 „Ministerul educaţiei în acest moment a primit semnale din societate, dinspre cadrele didactice, dinspre părinţi, dinspre elevi. Semnalele sunt următoarele: că vacanţele n-ar fi tocmai bine gândite, că nu se ţine cont de curba de efort pe care trebuie s-o parcurgă elevul, că nu ţinem cont de specificul sărbătorilor noastre religioase, nu de acum sunt aceste semnale, ci de ani buni. Noi suntem datori să le luăm spre analiză, suntem datori să participăm pe orice dezbatere pe acest subiect şi la un moment dat să tragem linie şi să luăm o decizie”, a explicat Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

În prezent, România este una dintre puţinele ţări din Europa care are o vacanţă de vară de trei luni. Nici structura anului pe semestru nu mai este privită cu entuziasm de profesori. „Probabilitatea pentru o bună evaluare a copiilor şi ţinând cont de pedagogia copiilor din clasele I-XII, sistemul pe trimestre are mai multe avantaje decât pe semestre, rămând aceste perioade de întreruperi. Perioadele de întrerupere nu dau bine pentru elevi”, a atras atenţia deputatul Victor Cristea, în Comisia de Învăţământ din această săptămână.

„Cred că este momentul să evaluăm dacă trecerea de la trimestre la semestre este soluţia potrivită, dar o evaluare făcută de experţi, pentru a nu cădea în păcatul de a schimba de dragul schimbării. Ar trebui să cerem un punct de vedere al ministerului muncii pentru a vedea care este perioada în care părinţii îşi iau concedii. Ca să vedem când avem frecvenţa maximă a concediilor”, a replicat şi Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Ne puteți urmări și pe Google News