Vacanță pe litoral, cu turiști pândiți de polițiști. Chefurile s-au lăsat cu amenzi!

Weekendul cu cel mai mare număr de turiști din acest sezon estival, peste 160.000, a coincis cu intrarea în vigoare a noilor restricții care impun purtarea măștii de protecție în zonele aglomerate precum și închiderea teraselor și a cluburilor după ora 23,00, ceea ce a creat mari nemulțumiri, pe litoral.

Poliţiştii și jandarmii din stațiuni au ieşit pe promenadă la căderea serii pentru a se asigura că măsurile anunţate de autorități sunt respectate de turiști. În Mamaia, multă lume, care se plimba pe faleza stațiunii, dar și în Satul de Vacanță, și-a arătat nemulțumirea la vederea uniformelor. „Suntem în aer liber și nu este neapărat nevoie, părerea mea, să port masca. "Potrivit legii, este obligatorie, știu, dar nu toată lumea respectă legea. Am venit la mare să mă simt bine", a vociferat un tânăr fără mască.

Iar două femei, nemulțumite că polițiștii și jandarmii stau cu ochii pe ele, au comentat indignate:„Tocmai că i-am arătat și mâncarea din gură. Că nu pot să țin și masca și să beau și suc cu masca la gură. Cea mai mare prostie este să impună măști când te plimbi pe faleză. Dacă până ieri nu a fost virus, de azi e virus, sau cum. Se exagerează”. Unii au invocat faptul că de câteva zile, de când sunt în vacanță, nu s-au uitat la știri.

Cu toții, au fost rugați să își pună măștile de protecție pe față și să păstreze distanțarea fizică. Multi au fost insă și turiștii care au purtat masca chiar și în afara programului obligatoriu dintre orele 18:00 și 24:00. Inclusiv pe plajă, deși acolo, se impune doar păstrarea distanței, pe care insă nimeni nu o respectă. Mai ales în sudul stațiunii Mamaia, la Eforie Nord și Costinești. „Copilul nu are, dar eu am masca. Când intri în apă, nu poți să stai cu ea, dar cât mergem în aer liber, trebuie să o purtăm”, a explicat o familie care era la plajă cu fetița, de 2 ani.

Lovitură dură pentru patronii de cluburi și terase

Ultima zi a weekendului de pe litoral a venit cu o lovitură dură pentru patronii de terase cluburi și barur în aer liber. Închiderea unităților după ora 23,00. Proprietarii susțin că afacerile lor vor fi și mai afectate, iar sezonul acesta este compromis. Potrivit lui George Țicu, care are două terase, în Constanța și la Mamaia, cei care vor avea de suferit sunt turiștii. „Oamenii sunt veniți să se simtă bine la mare și să profite de concedii, iar noi  va trebui să îi gonim, mai repede, acasă”, spune el.

Terasele, barurile și cluburile de pe litoral se umpleau, oricum, după ora 23,00. Acum, aceste unități, se vor închide. Dacă nu, cele care le vor „pune lacăt”, vor fi echipele de control care, seară de seară, descind în grupuri uriașe, la cluburile și terasele din stațiuni. Turiștii nu pot fi sancționați de către agenții de pază. Au fost cazuri în care jandarmii au fost chemați, special, de către patronii cluburilor, pentru a-i obliga pe petrecăreți să păstreze distanțarea fizică.   

„Oamenii veneau liniștiți, consumau ceva, un vin, vorbeau, discutau, nu era nici un fel de problemă. Dar pentru noi, în momentul față, e ca un șoc, dar ne vom conforma. Să sperăm că vom trece cu bine din acest sezon”, spune Tiberiu Tihasu, managerul unei terase din stațiunea Mamaia. Singurii care nu sunt afectați de închiderea unităților de pe litoral sunt hotelierii care, pe lângă cazare oferă și masa la terasele proprii.

 Controale cu amenzi și scandal în cluburi și terase

Si, pentru prima dată în acest sezon estival, polițiștii au sancționat  20 de turiști care nu au purtat mască de protecție. Două cluburi au fost amendate  cu 10.000 de lei, unul dintre ele organizând un ultim chef, cu manele și artificii, în care clienții au dansat fără a mai ține cont de reguli. O femeie, comisar la Protecția Consumatorilor, care a fost înjurată, scuipată și agrestă de patronul unui restaurant, a alertat autoritățile, duminică în jurul orei 1,00.

Pe lângă amenda primită pentru condițiile igienice precare, patronul violent este acum cercetat și pentru ultraj. Șeful Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, Constanța, Horia Constantinescu, a fost amendat de poliție, pentru că în timp ce se îndrepta spre colega lui, agresată în timpul controlului, i-a căzut plăcuța de înmatriculare, din față, a  mașinii.

„Cu ocazia controalelor au fost verificate 103 societăți comerciale și au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 148.000 de lei, dintre care 20 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală”, potrivit IPJ Constanța. „Scopul acestor activități este responsabilizarea cetățenilor privind respectarea măsurilor de protecție sanitară și a normele de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus”, a invocat Poliția.