Pentru facilitarea călătoriilor, autoritățile europene vor pune în circulație “pașaportul verde”. Această măsură va fi luată înaintea vacanței de vară. Anunțul a fost făcut de Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă,

Documentul va conține informațiile posesorului legate de COVID: dacă a fost vaccinat, dacă a trecut prin boală, dacă are test făcut și rezultatul acestuia.

Ce a declarat comisarul european în legtură cu pașaportul COVVID

“Va fi sub format electronic, sau pe hârtie”, pentru a respecta dorinţa celor care nu “doresc să îşi pună acest lucru pe smartphone-ul lor, acesta este dreptul lor”, a afirmat comisarul european. Echipat cu un cod QR, gratuit, certificatul va fi în limba fiecărei ţări şi tradus în engleză și “va fi valabil în toate ţările Uniunii Europene“, a mai detaliat Breton.

Acest certificat, pentru care ar urma să fie prezentată miercuri o propunere finală, va conţine informaţii care “vor indica faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, sau că s-a vindecat, sau că a primit un rezultat negativ la test”, a precizat Thierry Breton într-o întâlnire cu presa.

“Lucrăm pentru ca acest lucru să fie gata înainte de luna iunie” a precizat Thierry Breton, apreciind că este primordial “să face totul pentru a proteja sezonul turistic”.

Întărzierile cu privire la dozele de vaccin, inacceptabile

De asemenea, comisarul european a comentat şi anunţul făcut de grupul farmaceutic AstraZeneca, privind o nouă diminuare a livrărilor de vaccinuri anti-Covid-19 destinate Uniunii Europene, apreciind că această situaţie este “inacceptabilă pentru mine sau în orice caz de neînţeles”.

Cu toate acestea, Breton s-a declarat încrezător cu privire la programul european de vaccinare. “Faptul că avem întârzieri în cazul AstraZeneca nu înseamnă că programul nostru de vaccinare pe primul trimestru va avea întârzieri”, a promis Thierry Breton.