Paștele Catolic este sărbătorit, în acest an, pe 31 martie, înainte de sărbătoarea ortodoxă. Elevii de religie catolică vor avea o vacanță între 29 martie - 2 aprilie, ca să-și poată petrece sărbătoarea în familie.
Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare o informare cu privire la elevii catolici. Aceștia nu au obligația să participe la cursurile școlare în perioada 29 martie – 2 aprilie. Ei vor avea liber în zilele de vineri, luni și marți.
Paștele Catolic pentru elevi
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că elevii catolici vor putea să lipsească de la cursuri cu prilejul sărbătorilor pascale. Absențele pe care le vor face, în aceste zile, de Paștele Catolic, vor fi motivate, a precizat ministrul Educației. În cazul profesorilor de religie catolică, decizia de a le da liber, va fi luată de fiecare școală în parte.
„Elevii care aparţin unui cult religios legal, altul decât cel ortodox, pentru care Pastele se celebrează în data de 31 martie 2024, nu au obligația participării la cursuri în perioada 29.03-02.04 2024, fiindu-le motivate, la cerere, absențele înregistrate”, se arată în adresa ministerului.
Ministerul recomandă școlilor să analizeze numărul de angajați de religie catolică, iar în funcție de aceasta să se ia o decizie la nivelul consiliilor de administrație. Există posibilitatea suspendării cursurilor pentru Paștele Catolic și recuperarea ulterioară a acestora. O altă variantă este reorganizarea programului școlar în vederea suplinirii cadrelor didactice care beneficiază de zile libere.
Contractul colectiv de muncă în Educație prevede că angajaţii ce aparţin unui cult religios legal, creştin, au dreptul la zile libere. Este vorba despre Vinerea Mare – ultima zi de vineri înainte de Paștele Catolic - prima și a doua zi din perioada sărbătorii.
Declarațiile făcute de Ligia Deca
Ministrul Ligia Deca a făcut o serie de precizări cu privire la Paștele Catolic din acest an. Potrivit spuselor sale, inspectoratele școlare au primit toate informațiile necesare. Astfel, la nivelul fiecărei unități școlare urmează să se facă analize și să se ia decizii.
„Practic, în funcţie de ponderea cadrelor didactice, Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ poate decide suspendarea cursurilor pentru aceste zile, pe care le-am amintit, şi stabilirea modalităţilor de recuperare cu aplicarea prevederilor articolului 9 alineatul 4, literele B şi C din regulamentul cadrului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi/sau reorganizarea programului şcolar în vederea suplinirii cadrelor didactice care beneficiază de aceste prevederi”, a declarat Deca, într-o conferinţă de presă.
Angajaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin vor recupera zilele libere suplimentare. Acest lucru se va face după un program stabilit de angajatori.
Paștele Catolic în 2024
Anul acesta sărbătorile pascale pentru creștinii de religie catolică se sărbătoresc între 29 martie, Vinerea Mare, și 2 aprilie, a doua zi de Paște. Floriile, înainte de Paștele Catolic au fost sărbătorite în 24 martie.
Duminica Paștelui este sărbătoarea centrală și cea mai semnificativă din calendarul liturgic creștin. Această zi de sărbătoare marchează învierea lui Isus Hristos din morți, așa cum este descris în Noul Testament.
Paștele este o sărbătoare mobilă, ceea ce înseamnă că data sa se schimbă în fiecare an. Este sărbătorită în prima duminică de după prima lună plină după echinocțiul de primăvară.