Evenimentul Zilei > Politica > Vacanță de deputat. Două luni în America cu bilet de la Cameră
Vacanță de deputat. Două luni în America cu bilet de la Cameră

Vacanță de deputat. Două luni în America cu bilet de la Cameră

Pentru că are dreptul la o deplasare pe perioada vacanței de vară în circumscripția în care a fost ales, deputatul Mircea Lubanovici și-a luat bilet de avion cu întoarcere în septembrie. Timp berechet să-și facă campanie pentru alegerile din toamnă

În ultima ședință a conducerii Camerei Deputaților din 27 iunie a fost aprobată și deplasarea deputatului PNL de Diaspora Mircea Lubanovici în SUA. El a plecat astăzi în SUA și se va întoarce pe 3 septembrie, la două zile după începerea sesiunii parlamentare din toamnă.


Lubanovici i-a informat pe mai marii Camerei că are o serie de acțiuni în SUA și, pentru că are domiciliul în PortlandOregon va sta două luni în America. „Solicit suportarea cheltuielilor pentru transportul internațional, plata în numerar pentru opt nopți și diurna pentru opt zile”, a cerut deputatul. El a avut indicații și pentru achiziționarea biletelor de avion.

„Având în vedere distanța foarte mare, am rugămintea să achiziționați biletele pentru transportul internațional București -Portland și retur, cu o singură escală, prin Amsterdam”, a scris deputatul, subliniind că vrea să plece în cursul dimineții de 5 iulie și să se întoarcă sâmbătă, 3 septembrie, în prima parte a zilei.

Întâlniri cu românii

„Menționez că în această perioadă am stabilit un program de audiențe și întâlniri în cadrul comunităților de români din Colegiu și, de asemenea, voi participa la o serie de evenimente organizate în cadrul comunităților de români, la care am fost invitat”.

Potrivit unui memorandum intern, pentru că Statutul parlamentarilor nu reglementează modul de deplasare al aleșilor în colegiile din afara țării, se decontează cheltuielile pentru „o deplasare în vacanța parlamentară de vară cu posibilitatea ca aceasta să poată acoperi cât mai multe zone din cadrul colegiilor uninominale în care deputații au fost aleși”. Pentru că nu se prevede clar și un interval de timp, Lubanovici a împușcat doi iepuri: o deplasare în interes de serviciu și o vizită acasă.

În fiecare vară

Potrivit unor surse din Biroul Permanent, Lubanovici a procedat așa în fiecare vară. Ceilalți deputați de Diaspora nu au cerut aprobare pentru deplasări peste vară în Colegiile în care au fos aleși pentru că au domiciliul în România. „Nu puteam să nu-i aprobăm. Așa cum aprobăm pentru unul care are domiciliul în Timișoara, trebuie să aprobăm și pentru el. (…) Deranjant este altceva. Că avem situații când, la vacanța de două luni, își lipesc și câteva zile de concediu cu plată de peste an”, au declarat sursele citate mai sus.

Lubanovici nu a răspuns ieri la telefon. A fost ocupat la Cameră. „În calitate de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, am primit cu bucurie astăzi, 4 iulie, la Palatul Parlamentului, membrii corului de tineret din U.S.A – Youth Choir Philadelphia – Portland”, a anunțat Lubanovici pe site-ul lui.

„Sunt observații? Nu sunt.”

Fragment din stenograma ședinței conducerii Camerei Deputaților din 27 iunie:

7. Memorandum intern privind deplasarea în SUA a domnului deputat Mircea Lubanovici (SUA, 5 iulie – 3 septembrie 2016)

Domnul Florin Iordache:

Aici este vorba de deplasarea în SUA a domnului deputat Mircea Lubanovici.

Sunt observaţii? Nu sunt.

Aprobată.