Va opri sau nu Putin discuțiile referitoare la escaladarea nucleară

Vladimir Putin. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Va opri sau nu Putin discuțiile referitoare la escaladarea nucleară? Președintele Federaţiei Ruse s-a pus față în față cu „șoimii”.

Putin are arme dar n-are soldați

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, vorbind la ședința plenară a Forumului Economic Mondial de la Sankt Petersburg, a abordat, între altele, două probleme îngrijorătoare: mobilizarea și escaladarea nucleară.

Semnificativ este faptul că moderatorul forumului a fost politologul Serghei Karaganov, care susține în mod consecvent că Rusia ar trebui să se miște accelerat pe calea escaladării nucleare, pentru a convinge Occidentul să fie rațional. El a promovat cu insistență această teză și în timpul dezabaterilor.

În concepția sa, pentru accelerarea procesului (pentru că „toate acestea nu trebuie să continue multă vreme”, iar poporul ar putea obosi, așa cum s-a întâmplat în 1916) ar putea fi probabil nevoie „măcar de o mobilizare parțială”.

După cum a afirmat Putin, anul trecut au semnat benevol contracte cu Forțele Armate ale Federației Ruse peste 300 de mii de persoane. De la începutul acestui an - peste 160 de mii de persoane. Iar dacă așa stau lucrurile, nu este nevoie de nicio mobilizare. Președintele Federației Ruse a făcut, de asemenea, referire la experiența ucraineană actuală.

Probleme cu mobilizarea și în Ucraina

Acolo, crede el, vârsta celor mobilizați va scădea, aceasta este o condiție pentru ca SUA să continuie să sprijine Kievul. Totodată, în ritmul de mobilizare actual, ucrainenii vor putea doar să compenseze pierderile, cu alte cuvinte Rusia are un avantaj.

Discuția referitoare la mobilizare a fost scurtă, însă structura ei a fost semnificativă. A reieșit că „șoimii” îl determină pe Putin să ia măsuri radicale. Totuși aceste măsuri (și anume, mobilizarea) sunt nepopulare, motiv pentru care președintele, răspunzându-le ”șoimilor”, încearcă să-i liniștească pe alegătorii îngrijorați: sunt suficienți oameni, resurse sunt suficiente.

Forțele rusești trebuie să scoată inamicul de pe teritoriile care trebuie puse sub controlul lor, iar pentru aceasta mobilizarea nu este necesară, nu intră în discuție.

Desigur că tema escaladării nucleare îi preocupă pe cetățenii Rusiei, însă discutarea ei constituie în primul rând un semnal dat partenerilor străini și ne-partenerilor (totuși Putin continuă să le spună și acestora parteneri).

Explozie nucleară. Imagine generată de AI. Sursa Foto- Dreamstime

Putin și „șoimii”

La îndemnurile „să fluture pistolul nuclear dinaintea adversarilor noștri occidentali”, președintele a răspuns că niciodată Rusia nu a declarat că este gata să apese pe butonul roșu. După cum a spus Putin, Federația Rusă nu zăngăne arma nucleară. „Șoimii” - chiar la ședința forumului - i-au propus să rezolve problema rapid și să evite victimele suplimentare, adică să meargă pe calea escaladării.

Putin însă a prezentat o altă logică. Viteza în soluționarea conflictului armat va duce la pierderi în rândul militarilor, iar președintele intenționează să le apere viețile. Dacă se va ajunge însă la un schimb de lovituri nucleare, numărul victimelor ar putea „crește până la infinit”.

Putin a declarat că Rusia „nici măcar nu trebuie să se gândească la acest subiect”. El le-a cerut celor care propun să se meargă pe calea escaladării nucleare „să nu mai amintească încă o dată degeaba de astfel de lucruri”.

Putin vrea să negocieze

Poate că acest lucru îl putea avea în vedere nu doar pe Serghei Karaganov (probabil că Putin a spus în glumă despre el că este „om înfricoșător”) și pe camarazii lui, despre care el însuși amintise. Tema loviturilor nucleare este pusă periodic în discuție pe canalul Telegram al vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse și fost președinte Dmitri Medvedev.

În luna mai acesta scria despre un răspuns „cu muniție specială”, care poate zbura nu numai la Kiev, și despre extinderea noțiunii de „armă nucleară nestrategică”, și despre faptul că membrii NATO pensionați ar putea calcula greși: înainte aceștia credeau că Rusia nu va intra într-un conflict direct cu Kievul, iar acum afirmă că ea nu va recurge niciodată la arma nucleară tactică.

Probabil că după afirmațiile făcute de Putin la forum vor exista mai puține astfel de publicații. Dar este, de asemenea, posibil și ca președintele să-și fi făcut propria prezentare politică.

Alegătorii trebuiau să vadă că el este un conducător responsabil, iar străinii - că este un politician cu care se poate și trebuie purtate convorbiri, pentru că în țară există și alte forțe influente și careau acces la dezbaterile publice. Totodată, nimeni nu le-a interzis „șoimilor” să rămână „șoimi”.

(Nezavisimaia Gazeta; Traducerea Silvia Nicolau, Rador Radio România)