Va fi total interzis în România! Locuințele care nu mai pot fi închiriate. Amenzile sunt foarte mari

Apartamente. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Guvernul României a adoptat un proiect de lege care conține măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Printre prevederi a fost inclusă și interdicția proprietarilor de a închiria locuințe aflate în blocurile sau casele incluse în clasa I de risc seismic. Iar cei care nu vor respecta lege vor primi amenzi extrem de mari.

Guvernul României a adoptat un proiect de lege are prevede ca proprietarii care dețin locuințe cu risc seismic ridicat să nu mai aibă voie să le dea spre închiriere. Cei care nu vor respecta legea, riscă amenzi uriașe. Mai exact, proprietarii care închiriază vor primi amenzi între 50.000 şi 75.000 de lei!

Executivul a aprobat un nou proiect de lege care prevede ca proprietarii care dețin locuințe aflate în blocurile sau casele incluse în clasa I de risc seismic să nu le mai poată da spre închiriere.

Reducerea riscului seismic şi creşterea siguranţei cetăţenilor reprezintă o problemă de interes naţional şi de utilitate publică, în condiţiile în care efectul unui cutremur puternic ar avea un impact major nu doar asupra construcţiilor, ci şi asupra populaţiei şi economiei naţionale, astfel că se impune urgentarea demersurilor care să accelereze realizarea măsurilor de reducere a riscului seismic, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Actul normativ conține două prevederi importante:

-interzicerea desfășurării oricăror tipuri de activități (economice, culturale, sportive etc.) care implică aglomerări de persoane în clădirile încadrate în clasa de risc seismic I.

-interzicerea închirierii sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate în clasa de risc seismic I, până la recepția lucrărilor de intervenție.

Cseke Attila a anunțat încă din ianuarie schimbări în programul privind consolidarea clădirilor cu bulină roşie. Conform ministrului Dezvoltării, proprietarii vor primi interdicție la vânzarea locuinței timp de 25 de ani, excepție făcând cazurile în care se restituie către stat, la vânzarea apartamentului, costurile referitoare la consolidarea seismică.

Românii cu astfel de locuințe trebuie să înceapă demersurile pentru consolidare

În acest moment, legea spune că blocurile cu risc seismic nu pot fi consolidate decât cu acceptul tuturor locatarilor, iar aceștia trebuie să achite costurile consolidării. În proiectul de lege se prevede ca proprietarii acestor clădiri să înceapă demersurile pentru consolidarea acestora, precizând, totodată, ce ar trebui să facă.

Proprietarii acestor clădiri trebuie să înceapă demersurile pentru realizarea proiectării lucrărilor de intervenţii de către persoane fizice sau juridice autorizate şi verificarea proiectelor de către verificatori tehnici atestaţi, în termen de doi ani de la data primirii notificării încadrării în clasa de risc seismic RsI a clădirii expertizate.

Ulterior, aceștia trebuie să înceapă executarea lucrărilor de intervenţii de către persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici cu execuţia atestaţi, inclusiv urmărirea, verificarea lucrărilor de intervenţii prin diriginţi de şantier autorizaţi şi recepţia la terminarea lucrărilor, în termen de doi ani de la data finalizării proiectului tehnic de execuție a lucrărilor.

Proiectul de lege care urmează să ajungă în Parlament pentru a fi dezbătut și votat mai prevede că nerespectarea termenelor anterior menționate va atrage după sine alte amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, scrie Capital.