Va fi total interzis! Actele pe care trebuie să le schimbaţi de urgenţă. Anunț pentru toţi românii

Sursa foto: Maryannfoto | Dreamstime.com

Certificatele de stare civilă (certificatele de naștere, căsătorie și/sau deces) care vor suferi modificări sau completări ilegale, fără drept, precum și cele care vor fi plastifiate, adică cele ce vor fi acoperite în format tipărit cu un strat protector din plastic, vor fi anulate, prevede o nouă lege promulgată de președintele Klaus Iohannis. Iată ce implicații are plastifierea documentelor și cine se va ocupa de anularea lor.

Plastifierea certificatelor de stare civilă va conduce la anularea documentelor, arată o lege semnată de președintele țării. Astfel, certificatele de naștere, căsătorie și/sau deces care vor prezenta atât modificări din punct de vedere al tiparului sau schimbări realizate în mod ilegal, nu vor mai fi valabile în fața instituțiilor de stat.

Certificatele de stare civilă plastifiate vor fi anulate

Toate aceste lucruri sunt prevăzute de Legea nr. 105/2022, care va modifica Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, pentru a stabili în mod clar că este interzisă modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea documentelor mai sus amintite.

Anularea certificatelor de stare civilă va fi făcută de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul direcției de evidența populației sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României.

Modificări importante chiar înainte de promulgarea legii

Înainte de a ajunge la promulgare, proiectul de lege reglementa și posibilitatea eliberării certificatelor de stare civilă și în limba minorităților naționale, însă parlamentarii români au anulat prevederea cu pricina.

„Serviciul public comunitar local de evidența persoanelor sau, după caz, ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ teritoriale, eliberează, la cererea persoanei în cauză, aparținând unei minorități naționale, certificate de naștere, căsătorie sau deces, bilingve, pentru care formularul tipizat, alături de limba română, este întocmit și în limba minorității naționale respective”, prevedea proiectul de lege, înainte de a fi promulgat în forma finală.

Răsturnare de situație în cazul certificatului prenupțial

În altă ordine de idei, amintim că, deși certificatul medical prenupțial urma să fie eliminat din lista actelor necesare pentru efectuarea căsătoriei, lucrurile au luat o altă întorsătură. Astfel, cuplurile care își doresc să meargă la starea civilă trebuie să realizeze mai multe teste medicale.

Certificatul medical prenupțial va fi eliberat de către medicul de familie. Persoanele care vor să se căsătorească trebuie să pună la dispoziția cadrului medical dovezi ale mai multor analize care vizează: virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, grupul sangvin, factorul Rh, sifilis și TBC.