Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat recent că România este vizată de valul 5 al pandemiei de coronavirus. De asemenea, conform ultimelor informații transmise de Ministerul Sănătății, numărul deceselor cauzate de Covid-19 va continua să rămână ridicat deși numărul îmbolnăvirilor zilnice începe să scadă.
Cel care conduce Ministerul Sănătăţii subliniază că rata scăzută de vaccinare împotriva Covid-19 mărește riscul prezenței unui noul val pandemic în România. Așadar, după valul 4 al pandemiei de coronavirus, românii trebuie să se pregătească sufletește pentru valul 5.
Cseke Attila consideră că populația continuă să ignore cu încăpățânare apelurile lansate de autorități pentru a crește rata de vaccinare. Totodată, ministrul interimar al Sănătății atrage atenția că presiunea pe spitale este în continuare una „uriaşă”.
„Numărul de infectări pe zi scade, asta se vede din cifre, dar asta nu înseamnă că scade presiunea pe spitale. În spitale, în continuare, din păcate, avem o presiune uriaşă.
Încă nu am ajuns la situaţia în care în spital, pe partea de ATI, să avem un număr de locuri suficiente, pentru a putea să mai transferăm în interiorul ţării pacienţi dintr-un judeţ în altul.
Nu scăpăm curând de valul 4
Acest val pandemic patru în niciun caz nu a trecut şi mesajul în niciun caz nu e acela că putem să ne relaxăm cu toţii şi că nu avem nimic de făcut”, a precizat Cseke Attila miercuri seară, la Digi 24.
Mai departe, ministrul Sănătății s-a referit la rata de vaccinare în rândul populaţiei de peste 12 ani (n.r. - aproximativ 43%). În opinia lui Attila, procentul este scăzut, context în care, nici la 50% rată de vaccinare nu se va ajunge la imunitatea care să ferească România de valul 5.
„Suntem expuşi unui viitor val pandemic, în mod clar. Chiar dacă acest val pandemic patru la un moment dat se va termina, noi vom fi expuşi în continuare. Mesajul nostru, în continuare, foarte ferm, este acela de vaccinare. Se pare că toţi vom fi imunizaţi, într-un fel sau altul”, a completat politicianul ales să conducă Ministerul Sănătății.
Vaccinarea vs. trecerea prin boală
Mai mult, acesta are un mesaj și pentru cei care consideră că trecerea prin boală este varianta mai bună în comparație cu vaccinarea împotriva Covid-19. Ministrul a spus că imunizarea naturală, după trecerea prin boală, este nedorită.
De ce a ajuns la această concluzie? Pentru că trecerea prin boală este „total imprevizibilă”. În acest sens, Cseke Attila s-a referit la tinerii nevaccinaţi şi fără comorbidităţi care au decedat din cauza Covid-19.
Ministrul Sănătății a repetat că soluţia „corectă din punctul de vedere medical” este vaccinarea împotriva Covid-19.
Altfel, acesta s-a referit și la reluarea cursurilor în şcoli: „Dacă constatăm după şapte, zece zile, două săptămâni că cifrele sunt îmbucurătoare, atunci putem să discutăm despre criterii mai permisive, dar până atunci în niciun caz, rămân actualele criterii.